Fira València ha celebrat hui l'acte central del seu centenari. A la celebració ha assistit el Rei Felipe VI, que ha destacat que "hui és un dia molt significatiu per al sector firal, i ho és també, per tant, per a les nostres empreses i per a l'economia espanyola en general. El centenari de la Fira de València que ara celebrem ens dóna l'oportunitat de reconèixer, admirar i agrair, com es mereix, la importantíssima funció que, en tot moment i des de fa un segle, han exercit les fires en la dinamització de l'activitat econòmica del nostre país. Enhorabona a Fira de València ─històricament la primera fira moderna d'Espanya─ per aquesta trajectòria pionera i fructífera desenvolupada durant cent anys amb tenacitat, constància, amb brillantor i també amb visió de futur".

Felipe Vaig ha realitzat una part del seu discurs en valencià per a destacar que "no és estrany que el fenomen firal a Espanya s'iniciara precisament en aquesta volguda terra, perquè València s'ha caracteritzat sempre pel seu esperit emprenedor i pel seu impuls pioner en l'àmbit empresarial. Per tot això, m'alegre molt de tornar a la Fira de València que ja he tingut el plaer de visitar en diverses ocasions, com a Príncep i també com a Rei".

Per la seua banda, el president de la Generalitat ha anunciat que el ple del Consell es reunirà aquest divendres en Fira València per a asseure les bases d'una “nova relació de col·laboració públic-privada” en la gestió de la institució firal que permeta rellançar-la i orientar-la com a “gran plataforma” impulsora de la internacionalització de l'economia que treballe “per i per a les empreses”.

El cap del Consell ha defensat que la nova etapa que la institució firal afronta en aquest segon segle de vida “precisa d'una gestió d'acord amb el nou model econòmic valencià”. 
Durant la seua intervenció, el cap del Consell ha recordat que Fira València ha sigut, durant 100 anys, “un gran aparador per a les empreses valencianes” i ha destacat l'important paper que ha jugat en la industrialització de sectors clau per a l'economia de la Comunitat Valenciana com els joguets, el tèxtil, els mobles o la ceràmica. 

"Sense Fira València seria difícil explicar per què la Comunitat Valenciana ha aportat un reiterat superàvit que ha neutralitzat en part el recurrent dèficit de la balança espanyola de béns”, ha afegit Puig, qui ha recordat que, entre 2012 i 2015, el superàvit aportat pels valencians als comptes comercials del país ha suposat 12.400 milions d'euros. 
Per açò, ha subratllat que el nou model de gestió pel qual aposta el Consell ha de permetre, amb eines com el disseny, la innovació i la digitalització, “recuperar el paper de lideratge en sectors industrials madurs que ara són pioners en qualitat i valor afegit”. 

A més, Puig ha assenyalat que resulta “necessari” un acord “per a fer un ús eficient dels recursos públics invertits en els recintes firals de tot el país” per a mantenir un èxit que “ens ha situat –ha dit- en la sisena posició del món en superfície expositiva”. “No podem permetre'ns que una competència mal entesa o que no responga als interessos dels empresaris supose un llast per a l'aprofitament de la inversió”, ha reivindicat també. 
Tal com ha destacat Puig, la Fira ha sigut “testimoni i activa protagonista de l'economia valenciana de l'últim segle i una permanent palanca de suport a l'economia espanyola, així com també “protagonista del treball i la lleialtat dels valencians amb l'interès general d'Espanya”. Per açò, aqueixa lleialtat “hauria de ser corresposta amb un finançament i inversió estatal justes”, ha emfatitzat.

Compromís “inqüestionable”

A més, Puig ha subratllat que el compromís de la Generalitat amb Fira València és “inqüestionable”, com així el que demostra el pla de sanejament que està escometent i que, fins avui, s'hagen abonat uns 15 milions d'euros de deute a l'any. En aquest punt, el responsable de la Generalitat ha remarcat, que, per a assegurar la viabilitat de la institució, la Generalitat “va assumir al complet” el seu deute.