El 15 d’abril l’alumnat de 1r ESO de l’IES Jaume I d’Ontinyent va representar La volta al món en 80 dies al Teatre Echegaray, projecte emmarcat dins de la Setmana Cultural i el Pla de Foment de la Lectura del centre. Esta activitat, organitzada des de l’Àmbit Sociolingüístic de 1r ESO, és un projecte integral que ha tingut com a objectiu treballar el gènere teatral, l’expressió oral i corporal, la música, la lectura trimestral i aspectes relacionats amb la geografia.
74 alumnes
Els actors i actrius, conformats per un total de 74 alumnes, van representar molt bé els seus papers. Es caracteritzaren dels mítics personatges d’aquesta icònica obra de Jules Verne i van fer màgia a l’escenari. L’obra teatral va comptar amb un rotund èxit de participació entre l’alumnat, alguns com a personatges principals, altres com a secundaris, extres, apuntadors o ajudants entre bastidors. Pràcticament tot 1r ESO hi va col·laborar, una experiència que esperem que mai obliden.
Aquest projecte transversal porta en funcionament des del febrer, coordinat pels docents de l’Àmbit Lingüístic i Social de 1r ESO, els quals van concebre la idea durant una reunió de coordinació horària i es van fer endavant amb aquesta ambiciosa iniciativa de traspassar les aules i portar la representació de l’alumnat al teatre històric de la nostra localitat.
Prèviament a la funció final, els alumnes i les alumnes, cadascun amb la seua respectiva classe i tutor, van dedicar molt de temps i esforç a fer una lectura dramatitzada a l’aula per a preparar aquesta obra, a crear la decoració per a la representació (un vagó de tren, un vaixell, un elefant, un palanquí i un globus com a mitjans de transport, entre altres coses); s’organitzaren per a reunir els diferents objectes i elements audiovisuals que necessitarien per a cada escena i es feren dos assajos generals: l’un al saló d’actes de l’IES Jaume I, dues setmanes abans, i l’altre al mateix Teatre Echegaray, una setmana abans del dia gran. Els estudiants van representar quinze escenes, les més destacades de l’obra (tres escenes per cada grup de 1r ESO; en total són cinc tutories).
Els tutors i tutores (Isabel Revert de 1r ESO A, Àlex Salvador de 1r ESO B, Xavi Peiró de 1r ESO C, Juan Montés de 1r ESO D i Natalia Galbis de 1r ESO E) es van encarregar de coordinar-se setmanalment per a reservar els espais i mitjans necessaris per a assajar i representar el producte final, coordinar-se amb la directiva i col·laborar amb el conservatori aprofitant l’ocasió per a aportar música en directe a la funció, ja que alguns alumnes del nostre centre tenen coordinació horària amb el conservatori. Els estudiants José Casanova (1r ESO), Álvaro Dobos (3r ESO), Dídac Recatalà (4t ESO), Vicent Casanova (1r Batxillerat), Nicolàs Vicente (1r Batxillerat) i Marcos Ferri (2n Batxillerat), dirigits per Rafael Barberà, professor del Conservatori Professional de Música Josep Melcior Gomis d’Ontinyent, els van fer de teloners i interpretaren una peça de saxo de La pantera rosa.
Des del centre, donem les gràcies a tots els participants i organismes implicats que han fet possible aquest significatiu projecte, així com a les famílies per haver-hi assistit com a públic. I, com ha de ser, donem una merescuda enhorabona als vertaders protagonistes: l’alumnat de 1r ESO que s’ha esforçat molt tant en la memorització del guió com en la preparació del teatre i l’escenificació, així com als músics que ens van fer gaudir d’una encomiable audició de saxo. Sens dubte, ha sigut una experiència molt enriquidora que romandrà a les nostres retines i els nostres cors.