Des de la formació municipalista s’ha lamentat que al portaveu de Compromís “li done igual votar amb Vox en contra del major pressupost de la història d’Ontinyent, mentre que Compromís justifica el seu vot en contra per "diferents qüestions que demostren un model de ciutat que no és el nostre. Per exemple, la pujada indiscriminada d’impostos per a 2025, a través de la taxa de fem, aparellat a l’eliminació de la bonificació de l’ICIO i la no introducció de bonificacions en l’IBI amb criteris de progressivitat".
El grup municipal d’Ens Uneix a l’Ajuntament d’Ontinyent ha lamentat que Compromís i Vox votaren junts aquest dijous contra el major pressupost de la història d’Ontinyent, sent les úniques formacions que es van oposar en el ple als comptes municipals per a 2025.
Des de la formació municipalista s’ha lamentat que al portaveu de Compromís “li done igual votar amb Vox en contra del major pressupost de la història d’Ontinyent, mostrant que la seua és la versió més sectària possible de Compromís, un partit que no es va atrevir a votar en contra del pressupost de la Diputació per a 2025. El portaveu de Compromís està molt desesperat, no ha digerit encara la derrota de 2023, i no ha entés que era el moment de tindre altura de mires i no oposar-se al pressupost més gran de la història. No posa per davant els interessos de la ciutat, sols li interesa la seua carrera política i ha tornat a quedar demostrat”, assenyalen.
En la seua intervenció al ple, el regidor d’Hisenda Juan Pablo Úbeda va qualificar com a “molt dur” que Compromís “vote el mateix que Vox, contra un pressupost que té uns pilars clars i unes línies progressistes que xoquen, evidentment, amb els principis de Vox. Entenem que Vox no vote a favor d’una partida nova per a promoció del valencià, o a favor de l’increment de subvencions, de comprar dos autobusos més fomentant el transport gratuït o a favor de subvencionar als usuaris joves i majors, serveis i activitats als centres cívics, socials o al poliesportiu”.
Des d’Ens Uneix s’apunta qu “de Vox ho entenem, però de Compromís no, i el seu portaveu haurà de respondre per això”. Úbeda afegia que “no té sentit vindre al ple en mocions a favor d’espais climàtics i refugis climàtics per a estiu i votar en contra de la remodelació del principal parc del barri més poblat de la ciutat”. Úbeda també explicitava que “per a abstindre enlloc de votar en contra, Compromís demanava 100.000 euros adicionals per a les regidories que tenen delegades, com si el que ells gestionen fora més important que la resta de coses”.
Des d’Ens Uneix afegeixen que “pensàvem que feien propostes i sols eren excuses”, excuses com els arguments exposats al ple per votar en contra, “ja que la pujada de la taxa de recollida i transport de residus domèstics arriba per imposició legal de la llei 7/2022 del Govern d’Espanya, que obliga als ajuntaments a recaptar íntegrament esta taxa municipal de recollida. La ciutadania sap perfectament quina és la línia d’aquest govern respecte dels impostos, que hem tingut congelats durant més d’una dècada”.
El regidor d’Ens Uneix s’adreçava a Compromís per recriminar-los “que parlen de diàleg, de política amb altura de mires i de consens, però ací els tenim una vegada més votant amb Vox. El mateix que ja va passar malauradament amb el plec de recollida de residus, un projecte que situarà Ontinyent com a referent en sostenibilitat. Serà complicat d’explicar als seus votants ontinyentins, la seua postura partidista i que ha prioritzat el partidisme per damunt del benefici que poden aportar a aquesta ciutat”, concloïa.
Compromís vota en contra
El grup municipal Compromís per Ontinyent votava en contra del Pressupost Municipal 2025 de l’Ajuntament d’Ontinyent, presentat pel govern d’Ens Uneix en el Ple Ordinari d’ahir dijous. El portaveu valencianista i cap de l’oposició, Nico Calabuig, ha exposat que aquest vot en contra és la conseqüència de les decisions i actuacions del govern de Jorge Rodríguez, reflectides en aquest Pressupost. Entre elles, la pujada indiscriminada d’impostos a la ciutadania en l’any que més inversions arriben per part d’altres administracions; l’infrafinançament del programa Ontinyent Participa; l’incompliment de l’acord signat en 2024 respecte a la descentralització dels Serveis Socials municipals; la falta d’un ordre de prioritats clar en inversions, amb escasses actuacions urbanístiques a Sant Rafel i el Llombo; i la negativa del regidor d’Hisenda a admetre inversions necessàries en les àrees de Biblioteques, Arxiu, Enllumenat i Cementeri.
En paraules de Nico Calabuig, “Ens Uneix ha volgut que votem en contra del Pressupost Municipal 2025. Com ja vam explicar fa uns dies, aquest no és el nostre pressupost, i per tant no podíem votar-lo a favor. Però vam seure a negociar, per aportar millores centrades en les necessitats de la ciutadania. Hi ha diferents qüestions que demostren un model de ciutat que no és el nostre. Per exemple, la pujada indiscriminada d’impostos per a 2025, a través de la taxa de fem, aparellat a l’eliminació de la bonificació de l’ICIO i la no introducció de bonificacions en l’IBI amb criteris de progressivitat. En l’any que més inversions arriben d’altres administracions, fins a un 91% segons el govern municipal, l’esforç fiscal de la ciutadania haurà de ser major, perquè així ho ha volgut la majoria absoluta de Jorge Rodríguez”.
“A més, es manté un infrafinançament molt preocupant a Ontinyent Participa. A hores d’ara, el govern d’Ens Uneix anomena ‘pressupostos participatius’ al fet que la ciutadania trie el destí de 140.000 euros dins un Pressupost de vora 65 milions. Així mateix, és impossible poder confiar en la paraula d’aquest govern municipal, ja que l’acord que vam signar en el Pressupost de 2024, a través d’una esmena, ha quedat incomplit en un aspecte tan fonamental com la descentralització dels Serveis Socials municipals. L’acord recollia que es produïra la descentralització a Sant Rafel en 2024 i s’assumira el compromís de fer la descentralització a Sant Josep en 2025. Un any després tot continua igual, amb el que això suposa per a l’atenció a la ciutadania i les condicions de treball del personal”, ha explicat Calabuig.
El cap de l’oposició també ha remarcat que “a més, aquest Pressupost constata el model privatitzador de serveis d’Ens Uneix, com ha fet amb el programa d’Ajuda a domicili de persones amb dependència. En lloc de corregir les deficiències amb una millor gestió i coordinació pública, decideixen externalitzar el servei, argumentant que així es prestarà millor. Ens preocupa la devaluació de la gestió pública que transmet aquest govern, així com l’impacte sobre les persones usuàries que tindrà aquesta decisió, ja que molt del personal actual del servei no podrà ser subrogat a la nova empresa. A més, si mirem el capítol d’inversions urbanístiques, Sant Rafel i el Llombo són els grans oblidats, sense intervencions que aborden nombroses necessitats que presenten aquests dos barris. També trobem a faltar una mirada a llarg termini per aprofitar millor les subvencions que venen d’altres administracions en la preparació dels reptes de futur de la ciutat: una aposta més forta en vivenda, joventut i Universitat”.
“I junt amb tots aquests motius, la majoria absoluta d’Ens Uneix s’ha negat de manera rotunda a incorporar en el Pressupost necessitats de les àrees de Biblioteques, Arxiu, Enllumenat i Cementeri, tant en personal com en inversions. Cal recordar que aquestes àrees presten serveis molt importants per a la ciutadania, i que se’ns deleguen per part de l’alcalde. És del tot incomprensible que se’ns delegue una àrea de gestió i després no se’ns dote dels recursos necessaris deliberadament, com una manera de fer pressió i forçar el nostre posicionament. Amb aquesta manera de fer les coses, qui perd és la ciutadania”, ha subratllat el portaveu.
Nico Calabuig ha conclòs apuntat que “davant aquest escenari, per coherència, votem en contra. I si el govern municipal intenta manipular aquest sentit del vot afirmant que estem en contra de determinades actuacions que el Pressupost contempla, els recordarem una vegada més els incompliments en la descentralització dels Serveis Socials, la manca de solucions a la pujada de la taxa del fem, la indiferència cap a Ontinyent Participa, la inexistència d’un ordre de prioritats clar en inversions, o les dificultats que de forma deliberada provoquen en la gestió de les diferents regidories delegades”.