5.555 menors han participat en alguna de les nombroses activitats desenvolupades en els centres de primària i secundària durant 2016 per la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, segons informa en la seua memòria anual. Unes xifres que augmenten fins a les 5.900 persones si es tenen en compte les activitats adreçades a adults, com per exemple la formació del professorat en la qual han participat 78 professional de primer cicle de secundària i 94 de segon de 15 centres de la Vall d’Albaida. Com assenyala el president de la Mancomunitat, Vicent Gomar, "la UPCCA realitza una tasca impagable ens els àmbits educatiu, comunitari i familiar amb la prevenció com a norma, perquè si s’actua contra la causa, evitem les conseqüències".
Entre les activitats més nombroses figuren les xarrades, amb més de 3.000 alumnes, però també el taller de teatre en col·laboració amb persones privades de llibertat del centre penitenciari de Villena o programes com Cinema i educació ens valors. A més, s’han distribuït 12.700 exemplars del número 39 del butlletí Fem llar d’educació per a la salut i 450 cartells del Dia mundial sense tabac, el disseny del qual se celebra mitjançant concurs.
L'atenció a consumidors també ha estat un dels punts forts de la UPCCA. Ha dedicat 249 hores a l'atenció de 45 consumidors i 57 familiars. El perfil majoritari és el de xic menor d'edat amb problemes derivats pel consum de cànnabis i que acudeixen acompanyats pels seus progenitors. No obstant, s'han atés també casos d'alcohol, cocaïna i tabac. En estos darrers anys també hi ha demanda per situacions relacionades amb els videojocs, el joc online i el mòbil, casos que cada vegada s'intueix que van a augmentar. La majoria dels casos arriben derivats pels psicòlegs dels centres educatius, encara que també hi ha de servicis socials o directament per la família. Per a la consellera de la UPCCA i Sanitat, Célia Juan, "el cànnabis és considerat per molts com una droga innòcua, però és la que realment està causant molts problemes en el dia a dia dels adolescents que en consumeixen. Per això, és important augmentar la percepció de risc cap a esta substància per tal de disminuir els consums que estan donant-se, i poder evitar així que siga en els propers anys una de les principals causes d'addiccions".
A més, la UPPCCA ha realitzat 13 xarrades adreçades a pares, coordina un grup per a deixar de fumar, ha format en drogodependències policies locals i professionals i realitza també activitats de prevenció selectiva com les sessions amb joves de El Rogle, el curs de prevenció de recaigudes al CRIS, un programa amb menors amb mesures judicials o contra l’absentisme escolar.