Els ajuntaments d’Agullent, Aielo i Bocairent continuen treballant conjuntament per a atendre el projecte “Infraestructura interior d’hidrogen a Espanya: tram Montesa-Cartagena”. Des que el passat 16 de juny, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic comunicara als consistoris afectats la iniciativa, els alcaldes d’aquestes poblacions de la Vall d’Albaida s’han reunit en tres ocasions per a estudiar la incidència als respectius termes.
En aquest sentit, Pau Muñoz, Juan Rafael Espí i Xavi Molina confirmen que han presentat al·legacions a la consulta per al procediment d’avaluació d’impacte ambiental, un tràmit obert pel Govern d’Espanya i que finalitzava dilluns passat, 14 de juliol. “Hem hagut de buscar un assessorament tècnic extern, però teníem clar que no podíem deixar passar per alt la primera oportunitat que teníem de fer arribar la veu dels ajuntaments en defensa dels interessos dels nostres pobles”, assenyalen els primers edils.
Les al·legacions presentades per Agullent, Aielo i Bocairent se centren en tres objectius fonamentals: aconseguir el mínim impacte en l’entorn, reduir l’afecció a les propietats privades i garantir punts de connexió als municipis. Respecte de la primera qüestió, els ajuntaments expressen la necessitat de definir un traçat que es base en criteris com la racionalitat territorial i el màxim respecte al medi ambient. A més, es demanen “condicions de reposició del terreny” i “la restauració ambiental de las zones afectades per mitjà de revegetació”.
Quant a reduir l’afecció a la propietat privada, els consistoris sol·liciten fer un ús preferent de terrenys i infraestructures de caràcter públic, per tal que siguen afectats els menys particulars possibles. No obstant això, en cas de fer-ho, volen garanties per a no fragmentar parcel·les, no condicionar explotacions agrícoles en ús i compensar degudament els titulars implicats. Igualment, demanen que les compensacions tinguen també una dimensió pública, amb la compatibilitat amb altres projectes municipals o la millora, per exemple, dels camins rurals vinculats al traçat.
Per últim, Muñoz, Espí i Molina coincideixen en una reivindicació: “No podem permetre que els nostres municipis siguen només estacions de pas”. Per això, les tres localitats exigeixen que el projecte contemple “punts de connexió d’hidrogen en el terme municipal”, vinculats principalment als respectius polígons industrials. I és que, tal com assenyala l’escrit d’al·legacions respecte d’aquesta qüestió, la finalitat és poder “beneficiar-se directament de la infraestructura, en termes de desenvolupament econòmic, transició energètica i equilibri territorial”.