La xicoteta localitat de Bellús, amb uns 300 habitants, s'ha convertit en tot un exemple de separació i reciclatge de residus. El seu veïnat porta des de l'any 2022 aconseguint un percentatge de residus superior al 70%. Una xifra que en 2024 es va incrementar encara més per a situar-se en el 78%. L'objectiu establit per llei és separar entre un 55 i un 60%, però en aquesta població porten ja tres anys per damunt d'aquesta xifra.
Estes dades, com assenyala la seua alcaldessa i presidenta del Consorci de Residus (COR), Susana Navarro, suposa un estalvi també per a la ciutadania: “En reduir les tones que van a la planta de tractament de bossa grisa, que és la que paguem, aconseguim reduir les taxes de residus”.
En 2023, Bellús va posar en marxa el projecte “Penalitza la resta” amb l'ordenança de “Pagament per generació” on cada immoble paga pels kg de resta que deposita en el contenidor de fracció reste. Això és possible gràcies a la instal·lació de contenidors intel·ligents de fracció reste amb obertura a través d'una targeta individualitzada per part dels veïns. Amb això es controla l'ús correcte del contenidor i el control de pesatge de cada bossa depositada per a així poder obtindre les dades per a la posada en marxa de l'ordenança. Una mesura que, unida a les campanyes de conscienciació i a la implicació de la ciutadania, ha aconseguit que Bellús estiga al capdavant de la separació a nivell regional.
Sobre aquest tema, Navarro explica: “Tenim ja una solució tecnològica que ens permet rebre dades i amb les dades prenem decisions. Estem en l'era digital i tecnològica i aquesta també ha arribat al sector dels residus”.
Anima a altres localitats a separar més i millor
“Som un poble xicotet i destinar recursos i esforços és complicat. Però si ho hem fet en un poble d'uns 300 habitants, com no ho poden fer pobles més grans i amb més recursos? Al final, crec que de l'ajuntament i la resta d'institucions públiques, com a gestors, però també que els veïns vegen ací un projecte comú i que es vegen al final beneficiats”, ressalta Navarro.
Ella anima a altres municipis a implantar este sistema de contenidors intel·ligents: “Segur que més municipis el posaran en marxa. Els responsables polítics ens estem preocupant i treballant perquè estes xifres siguen una realitat en tots els municipis del territori del consorci”, explica. L'alcaldessa de Bellús dona les “gràcies” a tots els seus veïns i veïnes perquè són ja “un referent en tota la Comunitat Valenciana. Així com un exemple de bons ciutadans, responsables i compromesos amb el medi ambient i el planeta”.
Una implicació que, agrega, serveix per a reduir taxes. Ella recorda que en 2022 l'Ajuntament va poder bonificar el 100% de la taxa de recollida de residus. Sense oblidar la importància també d'evitar possibles multes per part del govern i fins i tot d'Europa: “La llei és molt clara amb els objectius i qui no els complisca haurà de pagar sancions”, adverteix.
L'Ecoisla i l'Ecobike, pensades per a la sostenibilitat
Finalment, l'alcaldessa recorda que tota la ciutadania pot anar a l'Ecoisla situada en l'àrea de caravanes, on poden, prèvia identificació, separar els seus residus d'una manera eficient. D'altra banda, i en la línia de fomentar també la sostenibilitat i el turisme, Susana Navarro posa en valor la instal·lació de l'Ecobike. En ella, els usuaris de bicicletes, tant locals com visitants, poden reparar, recarregar i posar a punt les seues bicicletes. Cal recordar que Bellús s'ha convertit en un punt clau de parada i gaudi per als turistes amants de la naturalesa, el senderisme i el cicloturisme. Compta amb rutes com el “Estret de les aigüés”, la “Cova de la Petxina”, així com el conjunt del seu entorn natural i paisatgístic.