La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esports ha reconegut com a col·lecció museogràfica permanent de la Comunitat Valenciana al Molí Fariner d’Agullent, on a la planta baixa perviuen l’antiga maquinària i estris del molí fariner.
Es tracta d’un immoble originari de les primeries del segle XV, que malgrat haver estat parcialment reconvertit en un allotjament turístic, conserva a la planta baixa una zona expositiva on es manté part de la maquinària del molí, com el bombo, la límpia o el torn, així com estris i utillatges propis de les tasques desenvolupades en el molí per transformar el gra en farina.
El molí emprava l’aigua que venia des de la Font Jordana per a la utilització de la qual hi havia establertes unes ordenances, ja que aquesta aigua s’emprava també per a regar algunes hortes del poble. Al segle XX i al minvar el cabdal d’aigua, doncs també era emprada per la indústria, al molí es va instal·lar un motor per complementar la força hidràulica. En el darrers anys l’Ajuntament d’Agullent està fent un esforç per recuperar el camí que fa l’aigua fins al molí, i de fet s’han posat en valor els dos llavadors públics existents al recorregut, i en diverses fases, s’ha invertit en la recuperació de la xarxa de sequiatge. “Estem molts satisfets d’aquesta declaració, perquè contribueix a potenciar la tasca de recuperació del patrimoni etnològic local que estem duent a terme, i que tenim previst continuar”, comenta Jesús Pla, alcalde d’Agullent.
La resolució, que oficialitza la declaració del Molí Fariner d’Agullent com a col·lecció museogràfica permanent de la Comunitat Valenciana, va ser publicada al DOGV la setmana passada, per part de Generalitat.