El president del Molt Il·lustre Col·legi Oficial de Farmacèutics de València (MICOF), Jaime Giner, i la diputada de l'Àrea de Benestar Social i Qualitat Democràtica de la diputació de València, Pilar Sarrión, han inaugurat a Terrateig els circuits saludables per a la prevenció de malalties prevalents, una iniciativa impulsada per les dos institucions que forma part de la segona edició del projecte de ‘Sostenibilitat de la farmàcia rural i VEC com a base per a la millora de la vida en el medi rural i la seua despoblació’.
D'aquesta manera, al municipi de la Vall d’ Albaida s'han instal·lat quatre carpes per a atendre a totes les persones interessades a conéixer els seus nivells de glucèmia, d'Hipertensió Arterial, d'adherència a la dieta mediterrània i de la funció renal. Una manera d'oferir a la població que proveeix a les Farmàcies de Viabilitat Econòmica Compromesa (VEC) serveis professionals.
En aquest sentit, el president del MICOF, Jaime Giner, ha assenyalat que aquesta campanya de circuits saludables “és molt important per a la sostenibilitat de la farmàcia rural”. “Aquest tipus de farmàcia és un pilar bàsic per a lluitar contra la despoblació d'aquests municipis que estan patint molt i que corren el risc de desaparéixer. Per a evitar-ho, hem d'oferir-los serveis i qualitat de vida i on la figura del farmacèutic, com el professional sanitari més pròxim, és essencial”, ha declarat Giner.
Per part seua, la diputada de l'Àrea de Benestar Social i Qualitat Democràtica de la Diputació de València, Pilar Sarrión, ha assenyalat que es tracta d'una “molt bona iniciativa” perquè es basa a donar a conéixer “el que significa una farmàcia en un poble xicotet”. “En pobles de pocs habitants on la majoria de gent és major és necessari que prevalguen aquest tipus de controls que poden realitzar els farmacèutics i, sobretot, ensenyar-los a aqueixes persones les pautes que han de portar al llarg de la seua vida per a poder tindre una bona qualitat de vida”, ha destacat Sarrión. 

Els pròxims circuits saludables se celebraran fins al 20 de desembre a Aielo de Rugat, el 8 de novembre; Benimuslem, el 16 de novembre; Almiserà, el 17 de novembre; Sempere, el 23 de novembre; Benagéver, el 24 de novembre; Alfauir, el 29 de novembre; Benissuera, el 30 de novembre; Casas Altas, l'1 de desembre; Casas Bajas, el 13 de desembre; Cotes, el 14 de desembre; Salem, el 15 de desembre; i Vallés, el 20 de desembre. Les carpes estaran actives des de les 15:00 a les 17:00 hores.
 
Sostenibilitat de les farmàcies rurals i VEC
Aquests circuits saludables formen part de la segona edició del projecte de ‘Sostenibilitat de la farmàcia rural i VEC com a base per a la millora de la vida en el medi rural i la seua despoblació’. Aquest projecte es va posar en marxa al juny de 2021 amb la primera edició, en la qual un total de 15 farmàcies rurals i de VEC de la província de València van comptar amb una aportació extra de 60.000 euros que va gestionar el MICOF a partir d'una subvenció de 30.000 euros aportada per la Diputació de València i altres 30.000 aportats pel propi Col·legi.
En aquesta segona edició són 13 les farmàcies que es beneficiaran de la subvenció de 60.000 euros aportada a parts iguals pel MICOF i la Diputació amb l'objectiu, igual que en la primera edició, de respondre a la preocupació que ha mostrat el Col·legi per la delicada situació d'aquestes farmàcies que majoritàriament es troben en àrees amb poca densitat de població a causa del seu envelliment i a la falta de serveis, entre altres aspectes, i que realitzen una labor sanitària essencial.