La sala d'actes de la Mancomunitat de la Vall d'Albaida era hui dimarts l'escenari de la presentació dels actes amb motiu del 25+3 aniversari del Projecte Trèvol, un aniversari que estava previst per a l'any 2020, però que la pandèmia va obligar a ajornar. Una vegada no es va poder celebrar l'any corresponent, des de l'entitat es va decidir esperar que la situació sanitària fora prou bona com per a poder celebrar tots els actes sense restriccions ni mascaretes.
El president de la Mancomunitat, Vicente Gomar, destacava com des de la seua creació en 1995, el Projecte Trèvol ha sigut sempre un referent, mentre que Jorge Rodríguez, alcalde d'Ontinyent, reconeixia que el fet que l'entitat complisca 25 +3 anys és "motiu d'orgull, perquè és un projecte pioner que va acompanyat per una forta càrrega d'estudi acadèmic" i animava a aprofitar aquest aniversari per a donar a conéixer aquest projecte "més enllà de la comarca".
El presidente de l'Associació Trèvol, Rafael Úbeda, reconeixia que va haver-hi "un abans i un després de la creació del Trèvol", perquè el temps ha demostrat que un projecte així "és una gran ocasió per a mostrar a la societat que els usuaris només necessiten suport per a la seua integració", per la qual cosa afirmava que va ser "tot un encert" la posada en marxa d'aquesta estructura amb suport.
La consellera de Benestar Social i alcaldessa de Benigànim, Mª Amparo Canals, tenia paraules d'agraïment als tècnics del programa, així com a les famílies dels usuaris.
Per part seua, des de l'Associació d'Amics del Projecte Trèvol, el seu president, José Luis Torró, destacava que "el Projecte Trèvol ha sigut aglutinador de la Mancomunitat, per damunt de les diferències polítiques".
La directora del Projecte Trèvol, Amelia Martínez, era l'encarregada de presentar els actes que al llarg de 2023 celebraran amb motiu del 25+3 aniversari. L'objectiu és "recordar que en 1995, va haver-hi unes famílies que van proposa este projecte a la Mancomunitat, i que des d'aquell moment ha sigut molta la gent que ha fet possible arribar a aquests 25 anys", en referència no sols a les famílies i els usuaris, sinó també als polítics que durant aquestes dècades han passat per la Mancomunitat, els tècnics que han treballat en ella, així com les empreses que han col·laborat en la integració social i laboral dels usuaris.
El dia 20 de gener tindrà lloc el primer concert, a càrrec d'Ad libitum; mentre que també s'ha previst tres exposicions a càrrec de Xavier Mollà, qui durant 2021 i 2022 ha plasmat en fotografies la vida dels usuaris. Una d'aquestes exposicions es podrà veure al carrer, mentre que una altra d'elles es farà coincidir amb les jornades científiques que tindran lloc a juny i en la qual la mateixa Mª Amelia Martínez Valls presentarà les principals conclusions de la seua tesi doctoral. "Ja fa temps que molta gent diu que el Trèvol és referent, però calia plasmar-ho per escrit", destacava.
Per al mes d'octubre s'ha previst un documental sobre com és la vida dels usuaris i un sopar de germanor, a la qual s'espera que assistisquen les persones usuàries, les seues famílies, polítics, empresaris col·laboradors, entre molts altres assistents.