Un llibre d’arqueologia que no tracta de pedres sinó d’entendre les societats del passat a través de les restes materials que van crear i emprar. Aquesta és la temàtica del seté volum de la col·lecció Estudis locals editada per l’Ajuntament de Bocairent baix el títol ‘Els ibers a Mariola. Una passejada arqueològica per les muntanyes de la Contestània (ss. VIII-I a.n.e)’.
La publicació serà presentada aquest divendres, 23 de novembre, a les 20.15 h en la sala Joan de Joanes amb la presència de l’autor, Ignasi Grau. El professor de la Universitat d’Alacant està centrat en l’estudi de les societats ibèrica i romana en l’àrea oriental de la península Ibèrica a més d’haver-hi realitzat actuacions arqueològiques com és el cas de la lloma de Galbis, on va ser trobat el lleó de Bocairent, o el cabeçó de Mariola.
Al llarg de 92 pàgines, Grau recorre des de l’edat de ferro fins la conquesta de la Mariola per part dels romans amb, lògicament, una anàlisi minuciosa dels ibers, “una cultura pròpia i emparentada amb les veïnes cultures clàssiques que és el nostre lligam amb el mediterrani antic”. A més, els ibers destaquen pel patrimoni arqueològic llegat en “poblats que coronen cims amb runes imponents i vistes excepcionals, coves amb aspecte espectacular, indrets de naturalesa evocadora” per a conformar un fragment fonamental de “la identitat mil·lenària de Mariola” que queda reflectit en el seté volum coordinat pel Centre d’estudis locals de Bocairent i publicat amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i del museu arqueològic municipal Vicent Casanova.
Amb la col·laboració de la conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport