El pròxim dissabte 30 de setembre Fontanars dels Alforins tornarà a ser epicentre de música i ball a l’Aplec de Danses de la Vall d’Albaida. La trobada, sobradament consolidada al territori, celebra la seua 44 edició i congregarà un total de 16 agrupacions de la comarca.
La festa de la dansa començarà a les 17 h amb un passacarrer de la Unió Artística Musical de la població, que donarà pas a un ball itinerant de tots els grups des del carrer de les Escoles fins a la plaça Verge del Rosari. Entre les novetats d’aquesta edició destaquen la participació de la Muixeranga de la Vall d’Albaida com a grup convidat i un sopar amb Sarau Popular a la Valenciana a càrrec de la Rondalla La
Comarcal d’Agullent.
És la tercera vegada que Fontanars dels Alforins és amfitrió d’aquesta trobada després de dues edicions, una l’any 1982 i l’altra en 2004. Des de l’Ajuntament, la regidora de Cultura, Mª Ángeles Beneyto, afirma sentir-se “orgullosa perquè Fontanars dels Alforins torne a acollir aquest festival que agrupa i promou les danses valencianes a la comarca. Agraïsc molt especialment al grup Dansadors de l’Alforí la seua predisposició per mantindre esta tradició viva al nostre poble”.
Un festival amb origen a Quatretonda
La Festa de la Dansa o l’Aplec de Danses de la Vall d’Albaida va sorgir arran de la creació del Grup de Danses Populars de Quatretonda (GDPQ) en 1976 per iniciativa de la Dra. Violeta Montoliu Soler. Aquest grup va néixer amb l’objectiu d’investigar, recuperar i promoure el folklore valencià, especialment el de la Vall d’Albaida.
Després d’un exitós començament en les festes locals, el GDPQ va ampliar les seues actuacions més enllà de Quatretonda. L’any següent, amb el suport de l’Ajuntament i altres institucions, el GDPQ va actuar en diversos pobles de la Vall d’Albaida. Per tal de preservar aquesta riquesa cultural, José A. Benavent, un dels fundadors del GDPQ, va proposar la creació d’un festival de danses per mantenir viu el folklore local