La vicepresidenta primera de la Diputació, Natàlia Enguix, ha arrancat este dijous la ruta que la corporació ha denominat ‘La Diputació a les Comarques’, en l'equador d'una legislatura que té en la proximitat amb els municipis el principal eix de gestió del govern provincial que encapçala Vicent Mompó. La també responsable de Cooperació Municipal ha iniciat el recorregut per Ontinyent, capital de la Vall d'Albaida, comarca en la qual la Diputació té en marxa projectes que, en el seu conjunt, superaran els 60 milions d'euros. “És una inversió històrica que es fa extensible a la resta de comarques”, ha destacat Enguix en l'acte celebrat al Museu del Tèxtil de la capital de la Vall.
Acompanyada per l'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, i alcaldes i alcaldesses de la comarca, Enguix ha repassat eixe esforç inversor de la Diputació a la Vall d'Albaida, “amb més de 19 milions d'euros d'inversions directes que se sumen als prop de 34 milions assignats en el Pla Obert, els 16 milions per a millores en carreteres i camins i altres actuacions en trinquets, casernes de la Guàrdia Civil i recuperació del patrimoni històric, a través d'un pla que hem rescatat després de huit anys”.
Natàlia Enguix ha posat en valor “la visió municipalista que compartix l'equip de govern de la Diputació, que no sols ha incrementat els recursos econòmics per als nostres municipis sinó que ha posat a la disposició dels responsables i tècnics locals l'assessorament necessari per a agilitzar els processos i executar els projectes”. “La nostra obsessió és estar prop de cada ajuntament i escoltar les seues necessitats, donant les respostes oportunes. Això s'ha posat de manifest després de la dana, on la Diputació ha sigut la institució que més ràpid ha reaccionat davant l'emergència, posant els seus recursos a la disposició dels pobles afectats. Però també s'aprecia cada dia en la relació directa amb la resta de municipis, on volem que s'invertisca fins a l'últim euro dels fons assignats”, ha explicat Enguix.

Inversions directes
Entre els projectes acordats a l'inici de la legislatura a Ontinyent, amb una inversió de 14 milions d'euros, destaca la construcció de la residència per a persones majors de la Beneficència, pràcticament acabada amb una aportació provincial de milió i mig d'euros; la millora de l'eficiència energètica de la piscina coberta, amb un milió d'euros; la reforma del pavelló d'esport i naturalesa CENTES, amb un altre milió d'euros; i l'adquisició de nous autobusos i noves marquesines per a millorar el servici de transport urbà, amb una aportació de més d'un milió d'euros.

En l'àmbit comarcal, amb altres cinc milions d'euros en actuacions projectades, destaca el nou auditori de Benicolet, amb una inversió d'un milió d'euros; l'ampliació de la casa de la cultura i l'Ajuntament de Benissoda (600.000 euros); el centre d'interpretació del Benicadell (300.000 euros) i la dotació del local multiusos a Beniatjar (300.000 euros); la construcció d'habitatges socials per a lloguer a Bufali (800.000 euros); i tres actuacions al Palomar per un import global de milió i mig d'euros, com són la construcció del local cultural de la Festa del Xop, l'ampliació de l'ajuntament i la compra de terrenys per a la residència de persones majors.

Pla Obert
En el marc del Pla Obert, el principal programa inversor de la Diputació, la Vall d'Albaida té assignats 33,8 milions d'euros, 5,7 milions més que amb els anteriors plans inversors de la corporació. Fins a la data, els ajuntaments de la comarca han presentat 65 sol·licituds que han sigut aprovades amb un muntant global de 8.700.000 euros, una quarta part de la dotació total que encara poden invertir els 34 consistoris de la Vall. En paraules de la vicepresidenta Enguix, “hem encertat amb este pla quadriennal que elimina terminis i facilita els processos als municipis, però des d'ací anime als responsables locals de la comarca i la resta de comarques a presentar com més prompte millor els seus projectes de legislatura, que han d'estar finalitzats en la tardor de 2027”.

La capital ha actuat ràpid i té en marxa el seu projecte de legislatura en el marc del Pla Obert. Ontinyent ha destinat 2,5 dels prop de tres milions que té assignats a la reforma de la plaça de la Concepció. “És un exemple d'obra ambiciosa que pot posar-se en marxa gràcies a un pla que permet planificar en condicions”, explica Enguix, qui afig que altres municipis “opten per un major nombre d'actuacions de menor quantia, que poden resultar igualment importants per a millorar la qualitat de vida als nostres pobles”.

En la resta de la comarca “trobem desenes de projectes ja en marxa i altres que anirem aprovant segons els presenten els ajuntaments”, assenyala la vicepresidenta i responsable de Cooperació Municipal. Entre les sol·licituds que han rebut llum verda destaca l'execució del vial d'accés al CEIP Beata Inés de Benigànim (565.000 euros); la coberta del frontó del poliesportiu de Montitxelvo (480.000 euros); la renovació del col·lector d'evacuació d'aigües residuals en diferents carrers d'Albaida (350.000 euros); la rehabilitació d'un edifici per a centre cívic a Bocairent (365.000 euros); i la construcció d'un nou parc amb jocs, àrea de pícnic i espais esportius al Palomar (345.000 euros).

Altres actuacions en marxa a la comarca són la renovació de la xarxa d'aigua potable en el nucli urbà d'Otos (235.000 euros); el nou consultori auxiliar de Pinet (325.000 euros); l'adquisició d'un immoble per a la seua adequació i posterior ús de les associacions culturals, esportives i socials d'Agullent (143.000 euros); i les millores en els poliesportius d'Agullent, Bèlgida i La Pobla del Duc.

Carreteres i camins
En matèria de carreteres, “el balanç d'estos dos anys de legislatura ens deixa inversions molt importants per a reforçar la seguretat de les comunicacions entre els pobles de la Vall i entre la comarca i altres comarques veïnes”, apunta Enguix, qui destaca igualment “el programa de camins d'interés territorial que ha posat en marxa la companya Reme Mazzolari amb la intenció d'humanitzar la xarxa provincial i millorar les condicions de vies secundàries que tenen molt ús a nivell local i connecten igualment els nostres municipis”.

Entre les actuacions en carreteres destaca la intervenció en l'accés nord a Beniatjar (3.100.000 euros); la millora del drenatge i la seguretat en les carreteres CV-651, CV-655 i CV-668, en els termes de Fontanars, Ontinyent i Moixent, este últim en la Costera (2.500.000 euros); la nova glorieta d'Aielo i la connexió amb l'A-7 (1.400.000 euros); la travessia i ronda d'Otos (1.000.000 euros); la renovació del Carril de la Costa i el Camí Reial a Gandia en Ontinyent (900.000 euros); el tram de carril ciclopedestre que acabarà de connectar Albaida i El Palomar (645.000 euros); i el reforç de la seguretat en el carril per a vianants que connecta Aielo i el seu polígon per a evitar accidents (200.000 euros).

A estes millores en infraestructures viàries se sumen l'itinerari per als vianants en la CV-639 al seu pas per Bufali; la rehabilitació del ferm en la CV-640 a l'Olleria; l'ampliació de plataforma amb itinerari per a ciclistes i vianants en la CV-613 en Guadassèquies; l'ampliació de la calçada i via ciclopedestre en la CV-614 entre Castelló de Rugat i Salem; i la millora del drenatge i les condicions generals de les carreteres CV-641 i CV-611 a Benigànim.

Altres inversions
La vicepresidenta Enguix ha repassat altres iniciatives impulsades per la corporació provincial en la present legislatura, com les subvencions per a les comparses de moros i cristians, festa que la Diputació “pretén equiparar amb les Falles”; la reparació de les casernes de la Guàrdia Civil a Albaida, l'Olleria i Castelló de Rugat; l'impuls del comerç de proximitat amb uns bons que incentiven l'activitat econòmica en clau local; festivals com el Nómade, que fusionen música i gastronomia, en localitats com Ontinyent, Bocairent i Fontanars; i exposicions com la de Manuela Ballester en el mateix Museu del Tèxtil de la capital de la Vall.
Cal sumar, a més, els 180.000 euros que Ontinyent rebrà del nou Pla de Trinquets impulsat pel president Mompó per a modernitzar i protegir els espais en els quals es practica l'esport autòcton, que serviran per a reformar el carrer de la pilota situat al costat del Teatre Echegaray; i les actuacions que puguen presentar els municipis de la comarca en el Pla de Recuperació de Patrimoni Valencià dirigit a rehabilitar Béns d'Interés Cultural o de Rellevància Local. La convocatòria es troba oberta en estos moments, amb una dotació de 7,5 milions ampliable en quatre milions en funció dels projectes presentats pels ajuntaments de la província.

La mateixa Natàlia Enguix ha acomiadat l'acte recordant que encara queden per davant “dos anys de legislatura que han de servir-nos per a completar els projectes iniciats, entre ells el d'oficines comarcals per a acostar més la institució al territori, i posar en marxa els que encara han de presentar els ajuntaments”. Per a acabar, la vicepresidenta ha recordat que la Diputació “és el gran pulmó inversor dels nostres pobles i ciutats, però també un baluard de la igualtat i els drets fonamentals, com demostra l'aposta inequívoca per les polítiques en matèria d'igualtat, diversitat, memòria democràtica i cooperació al desenvolupament”.