L'Associació Veïnal d'Aielo de Malferit ha convocat per a el pròxim dia 15 de febrer a les 19:00 hores una assemblea informativa per a tractar la instal·lació d'una planta de biogàs en la localitat.
En el seu comunicat, el col·lectiu veïnal explica que "el poble d'Aielo de Malferit i, per extensió la Vall d'Albaida, està en perill" per la instal·lació d'aquesta planta en el polígon Serrans V, a 800 metres en línia recta del nucli urbà i on ja estan radicades altres empreses.
Segons Marcos Cantó, president de l'AV d'Aielo, "aquesta planta posa en risc la convivència del veïnat i pertorbarà greument el nostre benestar, ja que pretén processar 181.300 tones de residus procedents, entre altres, d'animals (fem), llot procedent de depuradores, restes de carn... el que suposarà l'arribada de 50 camions al dia, que segons els seus promotors vindran estancs i sense olors i només procedents de màxim 50 quilòmetres de distància".
Ara bé, l'entitat veïnal no creu "que els 50 camions diaris d'aquests materials no produïsquen males olors, ni tampoc ens creiem que la càrrega i descàrrega no produïsca males olors, ni que es limiten a portar mercaderies només de 50 km a la redona. Realment, ens creiem molt poc del que els promotors compten sobre aquesta planta, que s'ha convertit en una amenaça per al benestar del nostre poble".
Afig el comunicat que la planta d'Aielo estaria allunyada dels centres de producció dels residus, per la qual cosa "l'economia circular que es pretén no s'aconsegueix, s'agreuja". A més, explica, aquest tipus d'instal·lacions "té un consum molt alt d'aigua, la qual cosa crea un problema a la població i més en temps de sequera". Concretament, representaria un increment del 6% de l'aigua a depurar, "en una depuradora que ja està prou saturada".
El col·lectiu veïnal és conscient que en altres localitats on s'ha intentat instal·lar una planta d'aquest tipus s'han creat plataformes veïnals, perquè a més dels problemes per a la salut física i mental, explica, una planta de biogàs "representa un risc per a les inversions en Aielo i, per tant, una devaluació econòmica en general".
Marcos Cantó explica que la planta "és altament contaminant, ja que durant el procés d'obtenció del gas s'emet un 40% de CO₂ a l'atmosfera sobre el total de la matèria primera processada". Els veïns estan convençuts que la planta "produirà olors, uns dies més forts que uns altres, però no sabrem ni quan, ni quant ni de quina intensitat".

Apel·la a tota la comarca
Des de l'Associació de Veïns apel·len no sols als seus conciutadans i a les empreses d'Aielo, sinó també "a la solidaritat de la Vall d'Albaida, perquè tots els seus líders polítics i socials defensen la qualitat de vida i la marca Vall d'Albaida com un bon lloc per a viure i treballar i no convertir-la en una cosa molt diferent. Hui passa en Aielo, però demà podria ser qualsevol altre poble de la comarca", conclouen.