Els 34 ajuntaments de la Vall d'Albaida estan integrats en la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació de València. L'adhesió de Rugat i Aielo de Rugat en la XII Assemblea de la Xarxa, celebrada este dimarts a Sueca, completa el ple d'una comarca que, en paraules de la vicepresidenta Natàlia Enguix, responsable d'Igualtat, “ha demostrat la seua implicació en la lluita contra les violències masclistes i el treball coordinat per a oferir a les veïnes i veïns dels seus pobles la resposta més eficaç enfront de la xacra que hem d'erradicar entre tota la societat”.
Ontinyent, Albaida, Benigànim, Montaverner, Alfarrasí, Castelló de Rugat i El Palomar són membres fundadors de la Xarxa provincial posada en marxa al novembre de 2018 per la que fora diputada d'Igualtat, Isabel García, amb la presidència de Jorge Rodríguez. En els últims set anys, s'han anat incorporant a la plataforma de treball conjunt i intercanvi d'experiències la resta dels consistoris de la Vall, i 17 dels 19 ajuntaments de la veïna comarca de la Costera, els últims Novetlé i El Genovés. Quant a la Canal de Navarrés, els seus huit municipis formaven ja part de la Xarxa provincial.
La XII Assemblea de la Xarxa contra la violència masclista de la Diputació que presidix Vicent Mompó va aprovar l'adhesió de nou ajuntaments que eleven a 246, el 92,4% del total de la província, els consistoris integrats en este front comú en clau local. En l'encontre celebrat a Sueca, coordinat per la vicepresidenta primera i responsable d'Igualtat, Natàlia Enguix, la principal novetat va ser la incorporació de 14 mancomunitats i el Consorci Pactem Nord, gràcies a la modificació del reglament proposada per la mateixa Enguix. “Volem ampliar eixe front comú a l'àmbit supramunicipal i a altres administracions, perquè la lluita contra la violència de gènere ens competix a totes i tots”, va expressar la vicepresidenta, qui va donar la benvinguda a la Xarxa, entre altres, a les mancomunitats de la Vall d'Albaida, la Costera-la Canal, la Canal de Navarrés, i les de servicis socials AMABS i Porta de la Vall.
Durant la seua intervenció en l'acte, Natàlia Enguix va destacar l'increment de les ajudes en matèria d'Igualtat per als ens públics adherits a la Xarxa, que enguany es van convocar abans del 8 de març amb un muntant global d'1.040.000 euros, ampliables en 460.000, per a ajuntaments, mancomunitats i consorcis. “Hem passat de 600.000 a més d'un milió d'euros. Els beneficiaris disposen de més recursos i estan treballant ja en els seus projectes de foment de la Igualtat i per a fer front a qualsevol tipus de violència exercida contra les dones”, va assenyalar Enguix, qui va insistir en la importància de “oferir facilitats als municipis perquè aprofiten les ajudes i contribuïsquen a eixe front per la igualtat d'oportunitats que continuarem impulsant des de la Diputació”.
Les bones pràctiques de Benicolet i Vallada
La primera part de l'assemblea va estar protagonitzada per diferents responsables locals que van exposar els projectes de bones pràctiques impulsats pels seus municipis. Entre elles, la regidora d'Igualtat de Benicolet, Cristina Codina, qui va compartir diferents iniciatives subvencionades per la Diputació a través de la Xarxa provincial en este poble de la Vall de 600 habitants. “A Benicolet tenim clar que la Igualtat és molt més que una paraula; és una realitat que ens unix i sense la qual és impossible avançar”, va considerar Codina.
Quant a la violència de gènere, la regidora va apuntar que “no entén de dimensions ni fronteres, per la qual cosa la primera resposta és fonamental des de qualsevol ajuntament, amb empatia i eficàcia”. En este sentit, Benicolet “ha creat espais segurs i igualitaris per a totes les edats, promovent una consciència col·lectiva des de l'escola, amb tallers, contacontes i gimcanes, fins a la llar de les jubilades i jubilats”, explica Cristina Codina, qui va posar com a exemple de les desenes d'activitats finançades per la Xarxa provincial l'escape room per a descobrir a la dona més poderosa del món: “després de superar les proves i obrir el cofre, un espill et dona la resposta i, en efecte, eixa dona eres tu mateixa”.
Per part seua, la tècnica de Comunicació de Vallada, Míriam Gassó, va ser l'encarregada d'obrir la taula de Bones Pràctiques repassant la quinzena d'accions impulsades pel municipi de la Costera en matèria d'Igualtat i lluita contra la violència de gènere, moltes d'elles finançades per la Diputació. Des de la jornada ‘Estima’m bé’ fins a la Nit de Vigília del 25 de juliol, Vallada manté una constant activitat educativa i cultural que no sols es concentra entorn de dates com el 8M o el 25N.
Entre les experiències compartides pel municipi de la Costera en l'assemblea de Sueca, destaca ‘Tinc una cita amb mi’, el vídeo de l'influencer Alegria de poble per a acabar amb els mites de l'amor romàntic, amb 115.000 visualitzacions en xarxes socials; el glossari feminista de les dones majors del poble amb la seua particular visió de termes com a patriarcat,*cosificar o bretxa de gènere, que posteriorment expliquen amb les seues paraules als adolescents; i el taller de música electrònica per a joves d'entre 11 i 16 anys, on s'aborden les noves tendències a través de lletres més respectuoses amb les dones.
La vicepresidenta Enguix ha agraït a les participants en la taula de Bones Pràctiques, que van completar Carcaixent, Potries i Sueca, la seua implicació en la Xarxa i el treball dels seus ajuntaments en matèria d'Igualtat i contra la violència de gènere. “Esta assemblea no és un simple acte simbòlic, sinó una acció real que dona veu als nostres municipis, una sola veu, ferma i valenta, que diu basta davant la xacra del masclisme”, va manifestar la responsable provincial, qui va insistir en l'eficàcia de la plataforma posada en marxa per la Diputació: “construïm una cosa més gran que qualsevol declaració institucional: construïm comunitat, construïm experiències i treball compartit per a erradicar la xacra de la violència contra les dones”.
Projectes subvencionables
La vicepresidenta i diputada d'Igualtat ha posat en valor “el reforç de la coordinació supramunicipal en la lluita contra les violències masclistes”, la gran novetat d'esta dotzena assemblea de la Xarxa, i ha recordat que la violència de gènere “no entén de fronteres, grandària de municipis ni colors polítics, i per això és tan important unir-nos des de l'àmbit local, eixa proximitat on més se sent el dolor i també l'esperança”.
Entre els projectes subvencionables per part de la Diputació destaquen els relacionats amb la prevenció, detecció i lluita contra la violència de gènere; la coeducació dirigida a la comunitat educativa i agents socials dels municipis; l'atenció integral per a dones en el sistema prostitucional i víctimes d'explotació sexual; la formació especialitzada per al personal tècnic, polític i de servicis socials dels ajuntaments; i els protocols de protecció coordinats amb les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.
Altres propostes que poden rebre finançament de la Diputació, a través de la seua plataforma de municipis protegits, són les contemplades en els plans d'Igualtat locals i les incloses en el Pla Estratègic de la Dona en el Sistema Rural Valencià. A més, els ajuntaments que integren la Xarxa poden sol·licitar ajuda per a la posada en marxa de campanyes de sensibilització en mitjans i suports publicitaris, així com de prevenció del consum de prostitució.