Més d'un any després del que es preveu degut al covid-19, l'ontinyentina Paloma Insa Rico, llicenciada en Filosofia, va presentar ahir a Ontinyent la seua segona novel·la, ‘Portadors del temps’, una obra que ja ha sigut guardonada a Itàlia amb el Premi Internacional de Literatura Montefiore.

- Suposem que molt contenta per poder presentar la seua novel·la a la fi...
- Sí. Fins ara no havíem pogut presentar-la a causa de la situació. Quan l'editorial va decidir preparar el llançament va coincidir just una setmana abans del confinament, i quan van obrir una mica les restriccions podíem reunir-nos molt poques persones, per la qual cosa vam decidir esperar. Així que estic molt contenta, perquè a més a l'estiu de 2020 va rebre el Premi Internacional de Novel·la Montefiori, de l'Associació cultural ‘Pegasus Cattolica’, en concret el Premi Especial del Jurat. Va ser una alegria, una oportunitat per a promocionar-ho a Itàlia.

- Com sorgeix aquesta novel·la? En què s'ha inspirat?
- La novel·la sorgeix, fonamentalment, de converses relacionades amb el temps que tenia amb la meua mare des de joveneta. A ella aquest tema li interessava molt: saber realment què és i com ens influeix. Això, unit al meu propi procés personal, de saber si és possible viure en un permanent present continu. També he tingut en compte la teoria de la conspiració, que he transformat, i és aquesta elit el que fa és canviar als humans a través del temps.
- Quin diria que és la trama sense revelar molts secrets?
- La trama bàsicament té a veure amb això, amb el temps i amb una professora de Filosofia que, de sobte, descobreix que és la protagonista d'aqueixa trama. Parla també dels problemes que sorgeixen en la vida, com afrontar-los. A aquesta professora li arriba un canvi radical respecte al que ella coneix de la seua pròpia vida, però en lloc de negar-se a solucionar-ho el que fa és entrar de ple en això.
- La portada té algun significat?
- És molt simbòlica. Té a veure amb el xiquet interior que portem dins, que fem callar quan ens fem tan racionals, però que serà el potenciador d'una sèrie de coses que passen en la novel·la i que marca una inflexió.
- ‘Portadors del temps’ dista bastant de la seua primera novel·la ‘Tres d'Abril’, que va llançar en 2013...
- És veritat que hi ha molts temes que no tenen a veure amb ‘Tres d'Abril’, però en el fons sempre està eixa part de l'ésser humà, d'investigar i descobrir facetes que no coneixem de nosaltres mateixos.
- Què l’ha aportat escriure ‘Portadors del temps’?
- La vaig acabar en 2014, i ha sigut com a premonitòria de tot el treball personal que he fet amb mi mateixa en aquests anys. La meua mare va morir al febrer de 2021, i abans que morira volia que li la llegira, perquè havia perdut vista, la qual cosa em va permetre rellegir-la i adonar-me de tot el que havia escrit que he fet jo després, és curiós.
- A més de l'escriptura, hi ha alguna cosa més que complemente la seua vida?
- Sóc actriu de doblatge, per això estic centrada en audiollibres, un sector que està molt en voga. A més, des que vaig acabar en Canal 9 vaig fer un canvi de vida. Vaig començar a fer un treball personal important, i llavors va arribar un punt en el qual vaig pensar que tot el treball que estava fent jo podria servir-li a altres persones. Així, em vaig especialitzar en teràpia d'acompanyament amb hipnosi clínica i treball a València, on tinc un despatx.
- Té al cap algun altre pròxim treball?
- Sí, he estat molt de temps sense fer treballs d'aquest nivell perquè estava en altres coses. Però tinc començada ja una obra, encara que, preferisc esperar per a avançar més detalls.
- On es pot aconseguir ‘Portadors del temps’?
- En les plataformes en línia habituals, com Amazon o El Corte Inglés. En la mateixa web de l'editorial, Europa Edicions, i en establiments d'Ontinyent com a Origami o La Llibreria. En els establiments físics, de no tindre-la allí, es pot encarregar.