Dissabte passat, dia 15, les poblacions de Benicolet i Llutxent van acollir la III trobada de cronistes de la Vall d’Albaida. A banda dels cronistes comarcals, l’esdeveniment va comptar amb la presència del president de l’Associació de Cronistes del Regne de València, Josep Ramón Sanchis, cronista d’Aldaia; del vicepresident, Manuel Vicent Febrer, cronista d’Alcàsser; de Pepe Royo, arxiver de l’associació i cronista de Torrent; i de l’estimat Alfonso Rovira, cronista gràfic d’Alzira, amb 93 anys d’edat.
Els cronistes van demanar de manera especial la conservació dels arxius i la possibilitat que siguen digitalitzats per tindre una garantia de conservació en el temps i per a poder consultar-los en xarxa. La darrera riuada dramàtica en l’Horta de València, entre altres desgràcies, ha provocat la desaparició de documents i arxius que restaven en edificis, cases o fins i tot en les esglésies. Per tant, ha de servir d’exemple per prendre consciència de la importància que representa mantenir les fonts del passat per poder explicar el present.
Per altra part, la comarca de la Vall d’Albaida compta amb 34 municipis. Actualment, hi ha unes quinze poblacions que disposen de la figura de cronista oficial. Hi ha pobles que mai han comptat amb cronista, però hi ha una majoria on la figura està vacant, per exemple, Albaida, Fontanars dels Alforins, Atzeneta, Montaverner, Castelló de Rugat, etc. Des del col·lectiu de cronistes valldaldaidins van reivindicar, públicament, que es cobrisquen estes vacants per engrandir la comarca amb persones interessades en la divulgació històrica i en la conservació del patrimoni comarcal.
Pel que fa als cronistes valldalbaidins, van estar presents Antoni Ferrando, cronista de Benicolet, i Rafael Canet, cronista de Llutxent, amfitrions de la jornada; i també, Alfred Bernabeu, cronista d’Ontinyent; Ferran Castelló, cronista d’Aielo de Malferit; Emili Casanova, cronista d’Agullent; Daniel Alfonso, cronista d’Otos; i Jovi Vidal, cronista de l’Olleria.
En primer lloc van visitar el municipi de Benicolet on van ser rebuts, cordialment, per l’alcalde, Iván Martínez, i on van poder conéixer la història del municipi de la mà del seu cronista, Antoni Ferrando. Acte seguit, es van desplaçar fins a Llutxent, on van visitar els diferents monuments històrics, guiats per Rafael Canet, i on, també, van ser rebuts pel regidor Hilari Martí i per l’alcaldessa, Xaro Boscà, que els va acompanyar, amablement, durant tot el recorregut. La jornada va acabar amb la visita a l’Heretat de Pere acompanyats per l’etnòleg, Frederic Artés.
Al mateix temps, els cronistes van destacar la seua aportació pel que fa a la documentació i divulgació del patrimoni de cada poble. Un exemple és el mateix cronista de Llutxent, Rafael Canet, que porta ja més de quaranta anys en el càrrec i qui ha treballat, entre altres qüestions, la documentació del miracle dels corporals de Llutxent.