L'àrea d'Educació de la Diputació de València, dirigida per Empar Folgado, ha posat en marxa el projecte Covant!, una iniciativa pionera de caràcter educatiu l'objectiu de la qual és descobrir les coves de la província com a llocs màgics i ideals per a posar en valor els sentits, més enllà del que es pot percebre a simple vista, de manera que es puguen gaudir com a escenaris per a l'experimentació sonora i musical.
Empar Folgado ha destacat que “Covant! pretén ser tota una experiència sonora innovadora, dirigida a un públic familiar que puga descobrir el que donen de si les coves, les quals, més enllà de ser un element patrimonial de la naturalesa, servixen com una altra manera d'experimentar i treballar la música, els sentits i les sensacions”.
El que es planteja és una experiència educativa innovadora que unix experimentació sonora, educació i patrimoni mediambiental de la mà de diferents grups i intèrprets musicals. Per a això, s'oferix una sèrie de visites úniques a dos grups de coves patrimonials de la província, que són les Covetes dels Moros de Bocairent i les coves de la Vila a Requena, perquè tot el que assistisca puga descobrir estos llocs màgics, i a vegades desconeguts per a la majoria del gran públic, de la mà d'una escolta activa i interactiva.
Durant els dies 4 i 5 de març es duran a terme dos visites en grup (tenint en compte els aforaments) cada matí amb l'objectiu que els interessats en esta iniciativa puguen visitar diverses de les coves dels dos conjunts patrimonials. Estos grups de coves es troben dividits en diferents estades amb una certa independència, la qual cosa permetrà oferir un recorregut molt variat d'experiències sonores, mitjançant el descobriment i l'experimentació amb eines i pràctiques musicals molt poc convencionals.
D'esta manera, els músics Eduard Navarro i Regina Fuentes, les veus de l'Orfeó Universitari de València, juntament amb els artistes sonors Montserrat Palacios i el Col·lectiu Cuneta, oferiran uns passes únics plantejant un projecte educatiu per als més xicotets i dirigit al públic familiar.
A tot això cal afegir que els assistents poden portar algun element que done suport a la seua visita, i així participar directament en la mateixa. Esta participació activa pot anar des de la seua integració en un cor o fer una breu creació sonora en grup o individual, fins a tocar instruments situats en les cambres de les coves com, per exemple, pianos de joguet o un element de percussió o corda xicotet.

Projecte educatiu per als centres escolars
A més de les visites familiars a les coves que tindran lloc este cap de setmana, Covant! oferix una adaptació del projecte als centres educatius escolars. Una vegada recopilat tot el material de l'experiència en les coves, es passarà a una segona fase de caire educatiu dirigida als cursos d'educació primària. Esta unitat didàctica tindrà com a objectiu fomentar l'expressivitat artística i l'experimentació sonora en espais patrimonials com són les coves.
La idea és que les escoles dels municipis de les coves, a més d'altres municipis de la província, puguen gaudir del descobriment del patrimoni natural valencià de la mà de la música i del món sonor gràcies als recursos generats pel projecte: entrevistes als artistes, exemples pràctics i metodologies de treball a l'aula. “Amb esta iniciativa es perseguix afavorir les visites en estos espais des d'una perspectiva nova com és l'art sonor i l'experimentació musical”, sosté la diputada Empar Folgado.