El Museu Valencià Etnogràfic (ETNO), amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Ontinyent, ha portat a la capital de la Vall d'Albaida l'exposició 'Prietas las filas', comissariada per José María Candela i Andrea Moreno.
L'exposició mostra l'època del Franquisme mitjançant objectes de la vida quotidiana, símbols, icones i lemes. La presentació de la mostra ha comptat hui amb la presència de la vicepresidenta 1ª de la Diputació de València, Natalia Enguix; el regidor de Cultura, Álex Borrell, i el comissari de la mostra, José María Candela. L'exposició es podrà visitar en la Casa de Cultura fins el 5 de novembre.
La mostra, posada en marxa pel Museu d’Etnologia de la Diputació de València, depenent de l’àrea de Cultura de la corporació valenciana, compta també amb el suport de l’area de Memòria Democràtica, la responsable de la qual, la Vicepresidenta 1ª Natàlia Enguix, ha visitat l’exposició acompanyada pel comissari de la mateixa, José Mª Candela, el regidor de Cultura, Àlex Borrell, i el cronista oficial d’Ontinyent, Alfred Bernabeu.
Natàlia Enguix destacava que “col·laboracions entre àrees com Cultura i Memòria Democràtica són importants per treballar en la pedagogia al voltant d’un període com va ser el de la guerra civil i el franquisme, perquè no es tornen a repetir situacions com les que es van viure. L’àrea de Memòria Democràtica va ser posada en marxa en 2015 amb Jorge Rodríguez com a president de la Diputació, va ser una de les àrees més significatives juntament amb Igualtat, i en esta nova etapa volem que tinga encara més protagonisme a la Diputació. Volem que els familiars troben a les seues persones volgudes i que se’ls done la sepultura que mereixen, i també treballar en la part pedagògica, com veurem també en els premis escolars que lliurarem la propera setmana. La gent jove ha de saber el que va passar a Espanya, i per això donem gràcies a l’ETNO i al diputat de Cultura, Paco Teruel, per ser valent i difondre esta exposició”.
José Mª Candela, comissari de l’exposició juntament a Andrea Moreno, explicava que durant les quasi 4 dècades durant les que Franco va governar, “Espanya va estar sotmesa a un règim autoritari nacionalcatolicista que, tot i patir les seues crisis internes, va mantenir la seua essència antidemocràtica fins el final. L’exposició vol abordar l’origen, el desenvolupament i les conseqüències del Franquisme en la idiosincràsia de l’Espanya actual, donant protagonisme a una sèrie d’objectes que ens permeten analitzar l’omnipresència dels símbols i les consignes del règim en la vida quotidiana, en l’educació a les escoles o en els rols de gènere als escenaris privats i públics. L’objectiu principal és oferir una visió didàctica i transversal de la cultura material del franquisme per donar a conèixer, especialment a les generacions que ja han nascut en Democràcia, els mecanismes que va posar en marxa la dictadura per reescriure la història del nostre passat més recent i per tal de legitimar-se”.
El regidor de Cultura, Àlex Borrell, destacava la bona acollida que està tenint la mostra, que està sent visitada per alumnat dels centres educatius d’Ontinyent, i que també va aparellada a activitats complementàries com la xerrada que tenia lloc aquest dijous al Centre Cultural Caixa Ontinyent, on Jose Mª Candela impartia una xerrada sobre el franquisme a la que assistia alumnat de l’IES L’Estació, l’IES Pou Clar i el col·legi La Milagrosa. Borrell explicava que esta activitat ja va estar anunciada a la Comissió de Memòria Democràtica d’Ontinyent, i animava a visitar-la abans del 4 de novembre “pel seu gran valor pedagògic”.