L’exposició “Pintar enfront de tot”, dedicada a l’artista valenciana Manuela Ballester i inaugurada el passat mes de març al Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana a Ontinyent, ha rebut un total de 5.549 persones fins al seu tancament el passat diumenge dia 20 de juliol. La mostra, organitzada amb el suport de la Universitat de València, la Diputació de València a través de l’àrea de Memòria Democràtica i altres institucions, ha estat el primer gran projecte expositiu del nou espai museístic i ha assolit una gran repercussió tant en àmbit local com més enllà de la Comunitat Valenciana.
En total, s’han realitzat més de 100 visites guiades concertades per a grups, i s’ha comptat amb visitants procedents de 14 països diferents, entre ells Austràlia, Nova Zelanda, Cuba, Índia, Pakistan, Anglaterra, França, Alemanya o Eslovènia. En l’àmbit nacional, han arribat persones de 21 províncies, incloent-hi Madrid, Barcelona, Granada, Almeria, Jaén, Càceres, Terol, Gijón, Toledo, Illes Balears o Gran Canària. A nivell autonòmic, l’exposició ha rebut visitants de quasi una trentena de localitats valencianes com Xàtiva, l’Olleria, Banyeres de Mariola, Sant Vicent del Raspeig, Benicàssim, Alboraia, Bocairent o Ibi, entre moltes altres, a més d’Ontinyent.
La regidora de Museus, Mª José Alhambra, destacava que “les xifres demostren l’interés despertat per una exposició que ha servit no sols per obrir les portes del Museu del Tèxtil a l’art contemporani i a la memòria històrica, sinó també per reivindicar una figura artística i intel·lectual de primer ordre com és Manuela Ballester, silenciada durant dècades per raons polítiques i de gènere”.
Ballester, nascuda a València en 1908, va ser una pintora, il·lustradora i escriptora de la Generació Valenciana dels Trenta, amb una trajectòria marcada per l’exili a Alemanya Oriental i Mèxic. La seua obra està fortament vinculada al compromís social i polític, amb un enfocament especial en la denúncia del feixisme i la defensa dels drets humans. L’exposició, comissariada per Carmen Gaitán, ha inclòs pintures, il·lustracions, cartells, escrits, premsa d’època i documents que repassen la vida i obra d’una artista que mai va deixar de crear, malgrat les adversitats.
Alhambra afegia que “ha sigut molt emocionant veure com grups escolars, visitants internacionals, persones majors, amants de l’art i ciutadania en general han trobat en aquesta exposició una oportunitat per conéixer millor no només a Ballester, sinó també un període de la nostra història i una manera de fer art carregada de significat. Seguirem treballant per oferir noves propostes que connecten la cultura, la reflexió i el diàleg entre passat i present”.
L’exposició ha estat complementada amb activitats paral·leles com la projecció del documental “Manuela Ballester, el llanto airado”, realitzat el 16 de maig, que va contribuir a aprofundir en la figura de l’artista des d’una perspectiva audiovisual, fomentant la reflexió al voltant del paper de l’art com a vehicle de transformació social i memòria col·lectiva. “Pintar enfront de tot” forma part d’una trilogia expositiva impulsada per la Diputació de València, juntament amb les mostres “Halt!” d’Artur Heras i “Dins i fora”, en fase de producció, amb la voluntat de recuperar el patrimoni cultural vinculat a la memòria democràtica.