Ja portem 3 mesos de l'any 2021, el tercer mes de l'any 20 del segle XXI, considerant com 2001 el primer any del nou segle, una polèmica que cada 10 anys torna al primer pla amb la fi o no fi d'una dècada. Siga com siga, i considerant este l'any 20 o 21 del segle 21, hi ha un lloc, una tenda, en el carrer Major d’Ontinyent, on el segle XXI no té cabuda, la tenda d'antiguitats.
Regentat des de fa més de 12 anys per Stefano Sassu Tormo, de pare italià i de mare espanyola, d'Albaida concretament, la botiga ha portat a Ontinyent l'art de les antiguitats i el de la restauració de peces, dos treballs que combina a la perfecció i que converteixen la tenda, en el número 63 del carrer Gomis, en un autèntic mausoleu per als amants de les relíquies i antiguitats.
Res més entrar per la porta ja et trasllades alguns segles cap endarrere. Les figures antigues, “no acceptem que siguen posteriors als anys 20 del passat segle 20”, explica Stefano, et traslladen a l'ambientació de les pel·lícules basades en anys anteriors. Quadres originals d'artistes com José Benlliure o Gonzalo Salvá, el mestre de Joaquín Sorolla, evoquen una decoració pròpia de la oscaritzada pel·lícula ‘Amadeus’, que narra la vida de Mozart. És només un exemple, ja que la bellesa d'unes peces que tot col·leccionista voldria tindre, podria fer-nos viatjar a quasi qualsevol film ambientat en segles arrere.
El treball de restaurador
Stefano Sassu és un expert restaurador a qui l'ofici li arriba de família, perquè el seu pare també es dedicava a això. Stefano va estudiar a l'Escola de Restauració a Itàlia, uns estudis amb els quals va decidir obrir un taller de restauració i a poc a poc el seu amor per les antiguitats li va portar a llançar-se al món de la compra-venda d'objectes antics, un negoci amb molts amants, però amb pocs atrevits. El seu primer treball a Espanya va ser a Albaida, quan li van encarregar la restauració de 10 pintures de l'església parroquial del municipi, un treball que “em va portar prop d'un any i mig”, la qual cosa dona mostra de la sofisticació dels treballs que realitza. Ens comenta algunes de les regles de la restauració com la prohibició de fer afegits nous a les obres i no sobreposar materials irreversibles sobre la pròpia obra.
Una vegada finalitzat va decidir instal·lar-se a Ontinyent, en el número 13 del carrer Mayans, al costat de Festers, però “quan vaig començar a créixer se'm va quedar curt i ens llançàrem a la compra d'aquest local més gran per a donar cabuda a tot”. Ara compta dins de la mateixa botiga amb un taller de restauracions on treballa d’entre 4 o 5 dies les restauracions més senzilles a diversos mesos en les més complexes. En l'actualitat porta més d'1 mes ja restaurant la imatge de la parròquia d'Ondara “i necessitaré almenys dos mesos més per a acabar-la i que quede com s'espera de mi”.
La crisi de la covid-19 ha tingut repercussió en els dos negocis als quals es dedica Stefano, encara que ho ha fet de forma molt diferent. Mentre el tancament i els confinaments sí que l’han portat a requerir-se més els seus serveis com a restaurador de mobles i pintures, ja que “la gent va estar més temps a casa i va voler tindre-la adequada i poder arreglar els seus mobles o restaurar objectes que tenien mig abandonats”. D'altra banda, el negoci del comerç d'antiguitats sí que s'ha vist molt afectat, sobretot segons explicava Sassu per “la cancel·lació de les fires d'antiguitats, que és on acudeix la gent buscant els nostres articles”.
Les fires d'antiguitats
Com ja hem explicat, la covid-19 ha suspés totes les fires d'antiguitats, per la qual cosa durant el 2020 ja no es van poder realitzar ninguna de les 4 a les quals Stefano Sassu acudia cada any, com per exemple la de IFEMA a Madrid.
Les fires d'antiguitats, que esperem que prompte es puguen tornar a realitzar perquè seria senyal inequívoc que hem superat la pandèmia, són el paradís dels amants d'objectes de col·leccionista i un lloc on, a quilòmetres de distància, Stefano muntava “una rèplica quasi idèntica de la meua tenda situat en el nostre estand”, explica Sassu.
En cada desplaçament a cadascuna de les fires d'antiguitats, Stefano Sassu tria aquells objectes que creu que poden tindre més interessats depenent del públic al qual vaja dirigit la mateixa, ja que “tinc moltíssimes antiguitats a la tenda i és impossible portar-les totes”. Encara així el restaurador i comerciant explica que “tenim una pàgina web mitjançant la qual podem mostrar tot el que tenim i enviar-ho a domicili”, i buscant la part positiva d'una dura situació per al negoci diu que “la falta de fires ens ha permés modernitzar i actualitzar la web”.
Un pitxer morisc del segle XIV o els furs d'Aragó del segle XVI
A la botiga d'antiguitats hi ha tot tipus d'objectes a la venda, tot tipus d'objectes de tota mena de preus i de tota mena d'antiguitat, per norma general sempre anterior a l'any 1930.
Actualment té a la venda, per exemple, un pitxer morisc que data del segle XIV, la figura més antiga amb la qual compta actualment, que va ser restaurada per experts de la Universitat Politècnica de València i que es mantenia al 92% perfecta, “només va necessitar una xicoteta reparació en el coll superior del pitxer pel que està exactament igual que fa quasi 700 anys”, explica el restaurador.
També compta, per exemple, amb una rèplica original dels furs d'Aragó de l'any 1664 amb totes les lleis i ‘peatges’ de pagament en el comerç.
Els preus, ens compta Stefano Sassu, que varien des d'objectes a 20 euros fins a peces de col·leccionista de gran valor. El citat pitxer medieval, que compta amb decoració geomètrica de manganés amb les petjades originals que van deixar els moriscos, té un preu de 1.800 euros.
També ens va voler ensenyar Stefano un exemple de caixa registradora dels anys 50 que “està reservada per a un restaurant que la vol per a decorar i utilitzar-la”, explica l'amo d'una botiga que val la pena veure i visitar.