L’ontinyentí Javi Micó, de 17 anys i estudiant de 2n de Batxillerat de l'IES Pou Clar, té l'honor d'haver aconseguit una de les 50 beques Europa que atorguen el Banc Santander i la Universitat Francisco de Vitoria i a la qual optaven 4.000 alumnes de Segon de Batxillerat de tota Espanya, entre els quals ell ha sigut seleccionat. En Loclar hem pogut parlar amb ell.

- Com ha sigut el procés de selecció?
- En desembre de 2019 comencem 4.000 alumnes de tota Espanya i al final, hem obtingut la beca 50, dels quals, només 8 som de la Comunitat Valenciana. El procés de selecció va tindre quatre fases. En la primera, es va passar de 4.000 a 800 candidats, d'ací a 400 i d'ací quedem només 150, que participem en un cap de setmana que anava a ser a Madrid però que finalment va ser en línia i en el qual vam haver de desenvolupar un projecte en grup, que en el nostre cas havia de donar solució a alguna de les conseqüències del coronavirus. Després també vam haver de passar per una entrevista amb persones de la Universitat Francisco de Vitoria, amb una dinàmica de grup. Amb aquestes proves, de 150 tan sols quedem els 50 que finalment hem obtingut la beca.
Abans d'arribar al cap de setmana que anava a ser a Madrid, vaig haver de passar altres proves, com un test d'anglès, un vídeo personal, un test de personalitat analitzada per una empresa especialitzada, una carta motivacional, etc.
- Com va sorgir la idea de presentar-se a aquesta beca?
- L'orientadora de l'IES POU Clar ens va fer una presentació de les beques. A la majoria de la classe no li va interessar, però jo des del primer moment vaig pensar que era una oportunitat. Vaig presentar el qüestionari inicial en gener i em vaig oblidar un poc del tema. En juny em van contestar que havia passat i que començava la següent fase, que incloïa un vídeo i entregar les notes de 1r de Batxillerat.
- Quin és l'objectiu d'aquestes beques?
- Tal com expliquen en la web, el programa té com a objectiu viatjar pel més profund de la història, essència i ideals de la universitat, que va nàixer a Europa, per a despertar en els alumnes l'actitud del vertader universitari.
La beca consistirà en un viatge de 20 dies per Europa, amb totes les despeses pagades, per a conèixer diferents institucions, com la BBC, el Banc Central Europeu, el Banc d'Espanya i acabarem amb una visita a la Casa Reial, amb una recepció amb els Reis, don Felipe VI i donya Letizia.
El recorregut encara està pendent de concretar, a causa del coronavirus, però també inclourà les universitats més prestigioses d'Espanya. El monitor ens va dir que siga com siga, hi haurà viatge, però que tot dependrà de l'evolució de la pandèmia. Els guanyadors de la beca de l'any passat es van quedar sense viatge, però nosaltres sí que ho tindrem.
A més, també suposa l'entrar a l'Escola de Lideratge Universitari, que és com un curs paral·lel al grau que estigues estudiant i que és com una continuació.
- Ja coneix a altres companys de la beca?
- Sí, en el projecte de grup érem huit, dels quals hem passat dos. A uns altres els conec del cap de setmana en línia. De la Comunitat Valenciana anem 8 estudiants. Som la segona comunitat que més alumnes ha aportat.
- Com ha compaginat la preparació per a aquesta beca amb els estudis?
- Actualment, estic cursant 2n de Batxiller, en la branca social. Ho he compaginat bé, a més, també jugue en l'equip júnior del Club Bàsquet Martínez Valls de categoria autonòmica.
En el meu cas, ho he compatibilitzat tot bé, perquè sóc molt organitzat. No he hagut de renunciar a res per a preparar aquesta beca. Si t'organitzes bé, es pot arribar a tot.
A més, la família m'ha ajudat i secundat molt durant tot el projecte, la qual cosa agraïsc.
- De totes les institucions que podran visitar, alguna que li fa especial il·lusió?
- El Banc Central Europeu, especialment, perquè jo vull dedicar-me al món empresarial i emprendre un negoci en el futur. Abans d'emprendre, crec que viatjar és molt important i per això, aquest viatge m'ajudarà molt.
- Què li diria a joves que estiguen pensant a optar a beques com aquesta?
- Jo els anime que s'esforcen i estudien, perquè és molt important formar-se per a estar preparats per al futur.