El passat dimarts 20 de maig, l’equip Arrels SOStenibles format per l’alumnat de 1r d’ESO de la Secció IES La Pobla del Duc es desplaçava al Centre Cultural Caixa Ontinyent. Allí, amb molta il·lusió i nervis, pujaven a l’escenari Maria García, Sara Canet i Pau Miñana per a defensar el projecte de “Convertim els residus en recursos” que presentaven al I Concurs “Fes la teua escola més sostenible!” que organitzava la Fundació Caixa Ontinyent. En aquest concurs han participat més de 500 alumnes de 21 centres educatius de tota la Comunitat Valenciana. Sols 4 projectes han arribat a la final que se celebrava a Ontinyent. 
La Secció IES La Pobla del Duc ha quedat segon classificat amb el projecte “Convertim els residus en recursos”. Un projecte dividit en tres fases, on en la primera l’alumnat es dona compte dels residus que generen durant els esmorzars i en el menjador, que l’hort escolar porta anys sense utilitzar-se, i amb el treball en classe i a través de les notícies se sensibilitzen pels problemes ambientals que tenim en l’actualitat i per això volen un món més sostenible. Totes aquestes raons fan que es presenten al concurs i que elaboren el projecte.
I quin és l’objectiu que es plantegen? "Reduir els residus que van al fem general i fer una recollida selectiva dels residus orgànics per tal de poder realitzar el compost i utilitzar-lo en l’hort escolar. I així entrarem en la segona fase del projecte, que ja han iniciat, ja que l’alumnat pren el paper d’agents mediambientals i donen a conèixer el seu projecte entre l’alumnat de primària, a la comunitat educativa de secundària i al personal del menjador. També continuaran formant-se per tal d’elaborar el compost i voldran conèixer altres experiències que es donen en la Vall d’Albaida, com en Carrícola on tenen un model de sostenibilitat on elaboren el seu compostatge a partir de la recollida selectiva de les deixalles orgàniques i que després utilitzen en els seus camps. Una vegada iniciada l’elaboració del compost iniciarem la tercera fase on la formació i l’aprenentatge continuarà. Perquè volem conèixer els Cicles Formatius d’Agricultura que es realitzen a l’institut d’Albaida i perquè volem conèixer les experiències d’agricultura alternativa i sostenible que practiquen els llauradors de la nostra comarca i de les comarques veïnes. També volem que els pares i els iaios de l’alumnat, que són llauradors, en visiten i ens ensenyen a ser llauradors, a estimar la terra, a que ens diguen que hem de fer i com hem de plantar, com cal posar en marxa el nostre hort escolar. I aquest projecte no tindrà fi, ja que ara s’inicia i ha de ser continuat per els cursos de primària que aniran pujant any rere any", expliquen.
En definitiva, aquest projecte d’Arrels SOStenibles vol posar en valor el treball dels llauradors i llauradores, ells i l’alumnat volen aconseguir un món més sostenible ja que estan compromesos amb el medi ambient.
L’alumnat de 1r d’ESO de la Secció IES La Pobla del Duc, al veure un vídeo de l’àrea de sostenibilitat de la Fundació Caixa Ontinyent es van quedar en unes frases que ressonaven una i altra vegada en els seus caps: Hi ha dos camins que pots seguir en la vida... el de la responsabilitat o el de la indiferència... L’esforç de hui serà la recompensa de demà... Cada dia més persones s’uneixen per passar a l’acció... perquè el futur del nostre planeta està en les nostres mans. Per aquest i altres motius, l’alumnat tirarà endavant, més convençuts que mai, el seu projecte “Convertim els residus en recursos”. 
L’alumnat de 1r d’ESO de la Secció IES La Pobla del Duc ha valorat molt positivament la iniciativa de la Fundació Caixa Ontinyent i vol felicitar a l’alumnat de l’IES Jaume I d’Ontinyent que va guanyar amb el projecte “Esmorzars saludables i sostenibles”, així com a l’alumnat del Col·legi La Concepció d’Ontinyent i el Col·legi Nuestra Señora del Rosario de Paterna que arribaren a la final.