La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport ha confirmat per a Ontinyent la nova ràtio per a les classes de 3 anys, que a partir del pròxim curs seran de 20 alumnes. Una notícia que el regidor d’Educació de l’Ajuntament d’Ontinyent, Óscar Borrell, ha qualificat com “una millora en la pedagogia i educació, que passa a ser més personalitzada”.
Segons s’ha fet hui públic, la Conselleria d’Educació reduirà la ràtio màxima en Infantil 3 anys per al curs 2021-2022 en 53 municipis a causa d'una major baixada de la natalitat.
Per primera vegada es disminuirà la ràtio a 20 alumnes per aula en Infantil de 3 anys en 34 municipis, on la baixada de la natalitat ha estat més intensa.
El màxim d'alumnes per classe en Infantil de 3 anys està fixat en 25. Des de fa uns cursos la Conselleria està reduint encara més aquest màxim en les poblacions on és possible per la baixada de la natalitat. Això permet que hi haja encara menys alumnes per aula i “facilita una millor qualitat educativa, a més de mantindre les unitats educatives existents i el personal docent”, comenten des de Conselleria. D’esta manera es manté l'oferta d'unitats, amb més personal docent que atén menys xiquets i xiquetes per aula.
Infantil 3 anys és quan, de manera generalitzada, l'alumnat inicia la seua escolarització. El pròxim curs s'escolaritzen per primera vegada els xiquets nascuts en 2018. La taxa bruta de natalitat valenciana en 2018 va arribar al seu nivell més baix en 44 anys amb 7’7 naixements per cada 1.000 habitants. Eixe any van nàixer al territori valencià 38.018 xiquets i xiquetes, la xifra més baixa en 20 anys.
En algunes poblacions es passa a 23 alumnes per aula i en altres a 20. La reducció de ràtios no és una novetat, ja que una part de les poblacions proposades ja l'apliquen des d'altres cursos. Ara la novetat és la incorporació de noves poblacions, la continuïtat de les que ja tenien la ràtio més baixa o, entre aquestes, la baixada de 23 a 20 alumnes per aula.
Relació de municipis amb baixada de ràtios
A les comarques de València hi haurà 28 municipis amb ràtios reduïdes en Infantil 3 anys. En seran 12 els municipis on s'implantarà per primera vegada la baixada de ràtios. Aquests són: Alberic, Alfafar, Almàssera, Benifaió, Bunyol, Catarroja, Cheste, l'Eliana, Moncada, la Pobla Llarga, Requena i Silla.
La nova ràtio de 20 alumnes per grup d'Infantil 3 anys s'implantarà en 17 municipis de les comarques de València: Alaquàs, Albaida, Benetússer, Benifaió, Bunyol, Canals, Castelló, Cheste, l'Eliana, Mislata, Oliva, Ontinyent, la Pobla Llarga, Quart de Poblet, Sedaví, Silla i Xàtiva. Els 11 on s'establirà el màxim de 23 alumnes per unitat són: Albal, Alberic, Alfafar, Algemesí, Almàssera, Alzira, Catarroja, Moncada, Requena, Tavernes de la Valldigna i Xirivella.
A les comarques d'Alacant tindran ràtios reduïdes en Infantil 3 anys el pròxim curs un total de 17 municipis. Inicien esta mesura Banyeres de Mariola, Catral, Guardamar del Segura, Muro, Pego, Sax i Xixona.
Els municipis de les comarques d'Alacant que tindran una ràtio màxima de 23 alumnes en Infantil de 3 anys són: Cocentaina, Pego i Xàbia. En els 14 restants es proposa implantar la nova ràtio de 20 alumnes per grup d'Infantil 3 anys i són: Alcoi, Banyeres de Mariola, Catral, Elda, Guardamar del Segura, el Pinós, l'Alfàs del Pi, Monòver, Muro, Novelda, Petrer, Sax, Villena i Xixona.
A les comarques de Castelló es proposen 8 municipis amb ràtios reduïdes en Infantil 3 anys. Les noves incorporacions són l'Alcora i Onda. La nova ràtio màxima de 20 alumnes per grup es proposa que s'establisca per a l'Alcora, Segorbe i la Vall d'Uixó. En els altres 5 municipis el màxim serà de 23 alumnes per grup. Són Borriana, Castelló de la Plana, Nules, Onda i Vila-real.
Noves aules de 2 anys gratuïtes en escoles públiques
Educació te previst obrir 35 noves aules gratuïtes de 2 anys en col·legis d'Infantil i Primària pel pròxim curs, que unides a totes les que ja estan establides en escoles i escoletes sumaran 870 unitats. En breu es donaran a conéixer els CEIP que acolliran aquestes noves aules que faciliten la incorporació primerenca al sistema educatiu amb una ràtio reduïda de 18 xiquets i xiquetes màxim per unitat.