L'IES Jaume I d'Ontinyent prepara la seua tornada a les aules amb l'estrena del cicle Formatiu de Grau Mitjà de Fabricació i Ennobliment de Productes Tèxtils. Un cicle que permetrà a l'alumnat conèixer les claus d'aquest sector que ha apostat per la innovació i que actualment, a causa de la seva aliança amb el sector sanitari per a la creació de material de protecció durant la pandèmia; es troba a l'alça. A més, aquesta nova oferta formativa ha suposat un impuls per al sector que cataloga la formació com una gran oportunitat per a formar nous alumnes i reciclar professionals que ja estan treballant en les indústries tèxtils de la zona i que necessiten adaptar els seus conceptes als processos de fabricació de l'actualitat i les tècniques de futur. Els interessats a cursar aquesta formació de 2.000 hores podran realitzar la matrícula al llarg de setembre.
La modalitat DUAL, serà la tipologia que s'utilitzarà per a formar als qui triïn aquest cicle. Un sistema d'aprenentatge que permet als alumnes realitzar pràctiques remunerades en empreses des del primer curs. En aquesta formació dual l'alumnat alterna als matins pràctiques en l'empresa, a les tardes classes en el centre (les pràctiques es realitzaran a partir del 2n trimestre), per a un total de 1.000 hores de pràctiques en empreses tèxtils de la zona. Una característica que potencia la motivació de l'alumnat i permet a les indústries conèixer als futurs professionals i seleccionar així mà qualificada i adaptar-la des del primer moment als seus processos de fabricació.
Les classes comencen el dilluns, 7 de setembre i les pràctiques començaran, si les circumstàncies sanitàries ho permeten, a partir de febrer. El centre ha treballat intensament per a posar a punt les seves instal·lacions i que l'alumnat disposi de l'espai adequat per a la impartició tant de les sessions teòriques com pràctiques de manera correcta. Entre els conceptes que es treballaran s'inclou el taller de tejeduría i confecció, laboratori i aula informàtica amb programes de tisaje.
ATEVAL Vall d’Albaida i AITEX han recolzat en tot moment la inclusió d'aquests estudis en el centre amb l'objectiu d'ampliar la ràtio d'oferta formativa dins de les comarques de l'Alcoià i la Vall d'Albaida. També han realitzat una important labor de suport i assessorament al centre per a la posada en marxa. Totes dues entitats remarquen la reconversió que el sector ha experimentat per a adaptar-se a la demanda actual, així com l'àmplia resposta que les seves indústries han donat a la demanda de material sanitari que s'ha necessitat en els últims mesos per a la gestió de la crisi sanitària. Un impuls que ha mostrat el gran potencial que la indústria tèxtil té i la gran aposta que ha realitzat a nivell d'innovació, dues característiques que ho converteixen en un sector amb un futur prometedor.
A més, l'alumne que vulgui continuar la seva formació pot dur a terme el cicle superior que ofereix l'IES Cotes Baixes o alguna de les especialitzacions que ofereix el campus de la UPV d'Alcoi. Sens dubte, un ampli ventall formatiu que reforça la professionalització i especialització de professionals per a donar continuïtat a un sector que sona molt fort per a la indústria del futur.