Què tenen en comú Madonna, Bono el cantant d'U2, Sting, Napoleó, Humphrey Bogart, o el director de cinema Stanley Kubrick? Que tots ells són, o van ser, consumats jugadors d'escacs, un joc que va nàixer fa 1500 anys a l'Índia i que va ser introduït en la península ibèrica pels àrabs.
L'aprenentatge dels escacs per als xiquets representa una sèrie de beneficis per al seu desenvolupament intel·lectual i el seu pensament lògic. Segons diversos estudis científics, els que han utilitzat l’escacs com a eina educativa desenvolupen més la seua intel·ligència a diversos nivells, obtenen millors rendiments acadèmics, sobretot en matemàtiques i en comprensió lectora.
En 2012 el Parlament Europeu va aprovar la implantació en tots els països membres de la UE del programa “Escacs a l'escola” en considerar que és un joc que “podria millorar la cohesió social […] la integració, la lluita contra la discriminació, o la reducció de les taxes de delinqüència”. És més, els eurodiputats també van afirmar que “siga quina siga l'edat del xiquet, l’escacs pot millorar la seua concentració, paciència i persistència i pot ajudar-lo a desenvolupar el sentit de la creativitat, la intuïció, la memòria i les competències, tant analítiques com de presa de decisions; que l’escacs ensenya així mateix valors tals com la determinació, la motivació i l'esportivitat”.

Entre els avantatges que adquireixen els xiquets en jugar a l‘escacs estan les següents:

-Obliga a recordar les regles del joc i les jugades

-Augmenta la capacitat d'anàlisi davant les possibles jugades 

-El joc obliga els seus participants a prendre responsabilitats i decisions sota pressió

-Els escacs augmenta l'empatia i la socialització 

-Els jugadors desenvolupen la imaginació, però també la capacitat de concentració
-El joc és una forma fantàstica de desenvolupar la planificació, la gestió del temps i l'organització

-L’escacs s'ha provat amb èxit amb xiquets hiperactius, amb trastorn de l'espectre autista (TDAH), amb síndrome d'Asperger, etc

-El joc necessita de poca infraestructura: n'hi ha prou amb un tauler i unes peces, o en defecte d'això amb una app per a ordinador, Tablet o telèfon intel·ligent

-L’escacs és una activitat que fomenta la gimnàstica mental

Per aquestes raons, l'Acadèmia Ontinet ofereix com a novetat a la seua Escola d'Estiu 2019 un curs de “Iniciació a l’escacs, juga i aprén” indicat per a xiquets i xiquetes a partir de 8 anys que tindrà una durada de 15 hores dividides en 10 sessions. En l'acadèmia, els participants no tindran temps per a avorrir-se perquè assimilaran els conceptes bàsics d'aquest joc mil·lenari i els posaran en pràctica. Apunta als teus fills al curs i defensa al teu Rei dels atacs del teu contrincant!