La Diputació de València difondrà en els centres educatius de la província el treball que realitzen les científiques valencianes, en el marc del projecte ‘Exploradores de la Ciència’ de la Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM) que pretén portar a col·legis i instituts, de manera didàctica, informació sobre dones referents de la investigació científica actual.
La iniciativa de ACICOM està subvencionada per l'àrea d'Igualtat de la Diputació i la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, i compta amb un blog, propostes didàctiques i quatre llibres per a Primària, Secundària i Batxillerat que acosten als alumnes el treball de 27 científiques de diferents camps del coneixement, la major part valencianes, amb la finalitat de “impulsar la motivació per a seguir itineraris educatius de ciències i reforçar la vocació científica, especialment de les xiquetes”.
Ho explica Remei Castelló, periodista especialitzada en comunicació feminista i una de les autores dels llibres al costat d'Anna Gimeno, amb qui ha compartit la presentació del projecte en la corporació provincial, acompanyades per la diputada d'Igualtat, Eli García. En vespres de la commemoració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, “és més que oportú llançar este projecte en el qual hem d'estar les institucions públiques i que busca presentar de manera atractiva a les xiquetes i també als xiquets la labor tan important que exercixen estes científiques valencianes o que treballen en centres universitaris i d'investigació valencians en camps com la intel·ligència artificial, la ciberseguretat o el canvi climàtic”, assenyala la responsable provincial d'Igualtat, qui destaca la necessitat de “visibilitzar l'aportació de les dones en tots els àmbits, especialment en el científic on hi ha prou desconeixement”.
Per part seua, Anna Gimeno completa l'explicació del projecte que va iniciar la seua companya Remei, detallant que el contingut dels llibres, adaptat a diferents edats, està disponible en castellà i valencià i en edició impresa i digital, esta última de descàrrega gratuïta. “Les alumnes de les diferents etapes educatives podran descobrir que el talent no es concentra només en les grans ciutats i coneixeran com eren estes dones científiques quan tenien 10 anys, entre altres incentius com els descobriments de joves investigadores que han destacat per desenvolupar un mètode per a conservar els aliments; formar part de l'equip internacional que va fotografiar per primera vegada l’ombra d'un forat negre; o investigar el canvi climàtic per a la NASA”, afig la coautora.
Contingut i distribució
El projecte es compon d'un llibre dirigit a Primària i primer cicle de Secundària titulat ‘Exploradores i aventureres de la ciència’, en edició bilingüe, i un altre enfocat al segon cicle de Secundària i Batxillerat, titulat ‘Investigadores intrèpides’ i també disponible en castellà i valencià. Els dos volums tenen l'opció de desglossar-se en fitxes independents amb la informació de cadascuna de les dones científiques, inclosa la seua població d'origen i les inquietuds en la seua infància, així com les corresponents propostes didàctiques.
La versió de Primària inclou una pàgina per cada científica, amb una foto actual i una altra de quan era xiqueta i textos breus en els quals elles mateixes expliquen de manera senzilla a què es dediquen i quina és la utilitat del seu treball en la vida quotidiana. La versió per a Secundària i Batxillerat reproduïx un perfil de xarxes socials amb informació similar però en format periodístic i amb enllaços a pàgines personals i professionals de les investigadores.
La Diputació de València s'encarregarà de distribuir l'edició impresa dels llibres, tant en valencià com en castellà, entre els ajuntaments de la província, al mateix temps que es facilita l'enllaç de descàrrega a tots els centres educatius de Primària i Secundària dels 266 municipis valencians.
Finalment, la iniciativa dóna suport al projecte Technovation Girls Comunitat Valenciana, un concurs internacional d'emprenedoria tecnològica per a xiquetes i joves de 10 a 18 anys en què participen 1.500 alumnes de la Comunitat procedents de 62 centres educatius de 55 municipis. L'any passat, l'equip de Godella i Rocafort es va proclamar guanyador del campionat europeu, si bé la pandèmia li va impedir disputar la final mundial a Silicon Valley.