L'IES Jaume I d'Ontinyent ha destacat novament en el concurs Sapiència, organitzat per la Xarxa d'Universitats Valencianes, en aconseguir que un dels seus projectes siga finalista. Dels projectes que el centre va presentar ha resultat finalista el titulat "Conseqüències i impactes de la crema de restes de poda", el qual se centra en el tema de les cremes, un assumpte que genera opinions oposades any rere any.
Aquest projecte va ser elaborat per les alumnes Carmen Tolsá, Nuria Borredà i Vanessa Merino, sota la supervisió de la professora Almudena Martínez Ferre del departament de Biologia i Geologia de l'IES Jaume I. Les estudiants van investigar els efectes de la crema de restes de poda en la salut i el medi ambient, una pràctica autoritzada a Ontinyent durant uns certs dies de la setmana entre octubre i maig.
Per a la seua investigació, les alumnes van analitzar els nivells de partícules en suspensió i paràmetres meteorològics utilitzant sensors ambientals i van enquestar a la població local per a avaluar els efectes percebuts durant les cremes. Les seues troballes van revelar un augment significatiu de partícules contaminants en els dies de crema, la qual cosa podria tindre efectes perjudicials per a la salut en dies específics i variar segons les condicions meteorològiques.
Basant-se en les dades recopilades, les estudiants proposen la modificació dels dies de crema de poda i suggereixen alternatives més ecològiques i saludables, com l'ús de trituradores o l'adaptació dels dies de crema segons les condicions meteorològiques. L'objectiu és millorar la qualitat de l'aire, protegir la salut de les persones i preservar el medi ambient. Amb tot això, el projecte destaca la importància d'abordar les conseqüències de les cremes de forma més responsable i sostenible.
Un projecte de l'IES Jaume I registra l'augment de contaminació per les cremes
L'equip dirigit per Almudena Martínez analitza les conseqüències de les cremes de restes de poda