El centre d'investigació i innovació AITEX ha ficat en marxa el nou projecte internacional SYMSITES, en col·laboració amb 30 socis procedents de 9 països diferents.
Entre els membres, s'inclouen universitats, centres d'investigació, empreses privades, companyies de gestió d'aigües residuals i associacions de governs locals, procedents d'Espanya, Dinamarca, Àustria, Grècia, Alemanya, Bèlgica, Itàlia, Romania i Israel.
L'execució del projecte s'iniciava el passat 1 de juny i durant els dies 5 i 6 de juliol en Alacant, va tindre lloc la primera reunió a la que acudien representants dels 30 socis participants, per donar per iniciat el projecte, que tindrà un període d'execució que es perllongarà durant els pròxims quatre anys i que conclourà amb la creació de quatre demostradors pilot denominats 'Ecosites', situats en quatre països europeus: Espanya, Dinamarca, Àustria i Grècia, amb diferents situacions econòmiques, socials i mediambientals.
Projecte SYMSITES
Els processos i empreses dedicades al reciclatge porten ja temps implantades en la nostra societat. No obstant, en la majoria dels casos, el punt de vista es troba circumscrit a un determinat àmbit d'actuació. El ciutadà deposita els residus en contenidors de recollida separada. L'empresa municipal realitza el trasllat al centre de tractament de residus urbans. Allí, es classifica, i es destina cap a processos de recuperació de materials, incineració o depòsit en abocadors.
Els materials recuperats són venuts amb materials secundaris a empreses i indústries, que els utilitzen per nous processos de fabricació. En última instància, nous productes que estan composats per un percentatge de materials reciclats arriben als ciutadans a través dels canals de comercialització. Estos diferents eslavons són els que conformen la cadena de l'economia circular. No obstant, cadascun per separat és incapaç de tancar els cicles materials, ja que requerix de les funcions que complixen la resta.
És així com naix el projecte Symsites (concedit dins la convocatòria europea: HORIZON-CL4-2021-TWIN-TRANSITION-01-14), l'objectiu del qual és el desenvolupament de diferents tecnologies per demostrar el concepte de simbiosi urbà-industrial. Esta pot entendre's com una cooperació entre els diferents òrgans per al bon funcionament de l'economia circular. Lluny d'un paradigma de competició, es necessita la cooperació i col·laboració entre ciutadans, municipis i empreses. En este cas, cadascuna de les empreses i organismes que participen en la gestió de residus són elements que necessiten treballar de forma coordinada.
Amb l'objectiu de demostrar este concepte i com element clau en el desenvolupament del projecte, els Ecosites, tractaran residus industrials de diferent origen i tipologia: España (Alcoi): cosmètica i tèxtil; Dinamarca: cerveseria i agricultura local; Àustria: indústria càrnica; Grècia: oli d'oliva.
El paper que juguen els Ecosites és molt senzill. Es basen en EDARs, indústries o empreses agrícoles, les quals formaran un centre de recol·lecció d'aigües residuals, biorresidus i desfets no reciclables generats per entorns urbans i industrials. El tractament d'estos residus permetrà generar aigua neta, energia, fluxos secundaris de productes reciclats i productes d'alt valor afegit, per a la seua reutilització.