Als seus 33 anys, és enginyer industrial i post-grau de Negocis i Finances per la UAB. Va triar per a treballar Xile, país que estava apostant en aquell moment per les renovables. Amb un visat de turista i després de diverses entrevistes, va aconseguir un lloc en una constructora en el desert d'Atacama, on va acabar sent cap d'operacions. En 2019 va decidir dedicar-se a la consultoria independent i fundar Sunalizer amb un amic brasiler.
- Com naix Sunalizer?
- A Xile jo tenia un client a Brasil, Diego, que amb el temps s'havia convertit en amic i la seua mare volia instal·lar panells solars a la seua casa. Ens vam posar a demanar pressupostos i ens vam adonar que el mercat era un desastre. Preus desorbitats, equips de mala qualitat, instal·ladors sense experiència... Si nosaltres que, en teoria, som els “experts” no teníem eines per a prendre una bona decisió, com ho hauria fet la mare del meu amic sola?
A partir d'ací ens vam adonar que les persones no tenen eines suficients sobre la tecnologia per a saber si estan prenent una bona decisió. Per això l'objectiu de Sunalizer és ajudar a les persones en aquest procés perquè aconseguisquen un bon projecte a un bon preu sense necessitat de ser uns experts.
- Funcionen com a comparador, però compten amb els seus propis instal·ladors?
- No. L'energia solar d'autoconsum és una tecnologia que s'instal·la en les teulades dels habitatges, per la qual cosa és molt important que les empreses d'instal·lació siguen pròximes. D'aquesta manera podran tindre preus molt més competitius i rebran una millor atenció al client.
El nostre model de negoci actualment es basa en una subscripció mensual dels instal·ladors que vulguen formar part de la plataforma i puguen presentar pressupostos a les persones interessades. Estem en campanya de captació d'empreses d'instal·lació i a poc a poc estem augmentant la xarxa d'instal·ladors presents.
- Per què decideixen buscar l'ajuda Lanzadera?
- Perquè Lanzadera és un ecosistema únic a nivell autonòmic i fins i tot a nivell estatal. Lanzadera concentra moltes start-up (empreses emergents) a Espanya de diferents tipus de sector i ens permet aprendre en veure el que uns altres estan fent. Per a bé o per a mal, el procés de muntar una empresa comporta moltíssims errors i nits sense dormir. Estant en Lanzadera podem intentar evitar alguns d'ells i altres, no sentir-nos tan malament de cometre'ls ja que uns altres també els van cometre i després han tingut èxit.
- Què significa haver sigut seleccionats?
- Significa que confien en nosaltres, confien en l'equip i en el projecte, i per a nosaltres és el més important. A vegades les coses no ixen tan bé com un espera i tens la temptació d'abandonar però al final quan algú confia en tu significa que veu el teu potencial, la teua determinació i compromís i t'espenta a continuar treballant.
- Quin tipus d'ajuda ha rebut d'aquesta acceleradora d'empreses?
- Molta mentoria específica d'experts en diferents sectors, per a consultar els dubtes o preguntes, a més de poder treballar en les oficines en Marina d'Empreses de manera gratuïta. D'altra banda, moltíssima visibilitat, ja que d'una altra manera, pot ser que no estiguérem hui conversant.
També estan fent un esforç molt gran d'oferir línies de finançament per a les empreses de fins a 50.000€ que pot permetre'ns créixer més ràpid i amb unes condicions que en la majoria de bancs no ens podrien oferir.
- On radica la seua seu social? Tenen pensat instal·lar-se a Ontinyent?
- Ara mateix estem treballant a València dins de Lanzadera, però en el futur pot donar-se qualsevol opció. Ontinyent, d'una banda, té un teixit industrial i comercial molt fort, però en la part de negoci digital encara no està prou consolidat. Pot ser que una de les manques siga la interconnexió amb València capital a través del tren. Al final, fer més atractiva una zona implica invertir en infraestructures de connexió amb les principals urbs.
- Com diria que està afectant la pandèmia al seu negoci i al sector de l'energia solar en general?
- Ha sigut una frenada en sec d'alguns projectes però també ha servit perquè molts altres es tornen més necessaris si cap. També és veritat que a nivell europeu s'estan consolidant moltes estratègies lligades amb els projectes d'energia renovable, la descarbonització de la societat i la lluita contra el canvi climàtic i veurem en els pròxims anys un compromís més fort no sols dels governs sinó també de les empreses per a diferenciar-se de la competència a través de polítiques de responsabilitat social corporativa lligades amb el medi ambient. Tenim molta il·lusió amb el que ve i aquesta revolució energètica està començant.