EuroBoostex, una associació europea que pretén accelerar la doble transició ecològica i digital de les pymes tèxtils europees i impulsar la seua competitivitat internacional, ha ficat en marxa el projecte EuroBoosTEX, del qual l'Associació d'Empresaris Tèxtils de la Comunitat Valenciana (ATEVAL), forma part.
Es tracta d'una iniciativa europea de suport a la recuperació i transformació de la indústria tèxtil que s'ha iniciat amb una reunió celebrada en València. El consorci està format per 5 socis de 4 països: ATEVAL (Espanya), AEI tèxtil (Espanya), CITEVE (Portugal), NTT (Itàlia) i TECHTERA (França).
El projecte es desenvoluparà fins setembre de 2025 i ha rebut finançament del programa SMP (Single Market Programme). Compta amb un pressupost d'1'4 milions d'euros, dels quals 1'05 es dedicaran específicament a donar suport a les PYMES del sector tèxtil de la UE. Prop de 50 PYMES tèxtils de la UE poden beneficiar-se participant en serveis individuals, en consorci i en l'àmbit internacional.
L'objectiu principal d'EuroBoosTEX és connectar els ecosistemes tèxtils en totes les regions de la Unió Europea per fer fortes les cadenes de valor, estimular la innovació, la internacionalització a nivell de les PYMES i facilitar la transformació industrial cap a un futur més verd i digital.
Segons expliquen des d'ATEVAL, el projecte pretén impulsar el canvi i fer que les cadenes de valor tèxtils europees siguen més resistents en el període post-pandèmic, proporcionant a les PYME un conjunt de ferramentes per millorar el seu potencial d'innovació, l'adopció de tecnologia, l'adquisició d'habilitats i la internacionalització.
Les accions que contempla el programa es dividixen en 5 línies d'actuació:
- Dinamitzar una xarxa tèxtil europea per generar oportunitats de creixement per a les PYME.
- Fomentar la innovació per l'autonomia estratègica mitjançant el finançament de productes o serveis.
- Donar suport a la incorporació de les tecnologies digitals avançades.
- Explorar les oportunitats que oferix el mercat australià.
- Donar suport a la requalificació de la mà d'obra del sector tèxtil i crear competències a través de la formació.
EuroBoosTEX llançarà 3 convocatòries al llarg dels 36 mesos del projecte. Una primera a nivell individual, amb un bo per desenvolupar plans de resiliència i innovar en productes o serveis nous per a l'empresa. Una segona convocatòria de cooperació entre dos empreses per impulsar projectes en consorcis per adoptar tecnologies verdes i digitals. I, una tercera convocatòria dirigida a la internacionalització.