L'Associació d'Empresaris Tèxtils de la Vall d'Albaida (ATEVAL) realitza balanç de l'exercici 2022 i les previsions del sector tèxtil valencià per a 2023. "El context global és cada vegada menys predictible i es presenta davant la indústria tèxtil valenciana com un futur complex, que fa més necessari que mai la cooperació sectorial per avançar de forma competitiva i sòlida", destaquen des d'ATEVAL.
Durant l'últim any, des de l'Associació expliquen que han treballat en quatre eixos: innovació, sostenibilitat, internacionalització i digitalització amb la finalitat de construir un sector fort capaç de fer front als reptes post pandèmics. ATEVAL tanca 2022 i fa balanç de l'exercici. Si 2021 es va caracteritzar per arrastrar complicacions derivades de l'anterior exercici 2020 (encara que el sector va experimentar una certa recuperació sobretot en les línies del tèxtil-hogar, tèxtil esportiu i tèxtils tècnics), 2022 "ha estat marcat per la crisi energètica, els preus del gas i la pèrdua de mercats emergents derivats de la situació bèl·lica a nivell internacional", destaquen.
El gran repte de 2023, segons expliquen des d'ATEVAL, passa per un canvi en la mentalitat de consumidors i empreses cap a una economia circular que realment siga sostenible. En este sentit, ATEVAL ja treballa en definir quines empreses i projectes podran sol·licitar el PERTE en Economia Circular, aprovat pel Consell de ministres, amb 192 milions d'euros de pressupost. Així mateix, es planteja com a prioritari dinamitzar la Mesa del Tèxtil de la Comunitat Valenciana, per impulsar la transformació i la modernització de les empreses, que passa pel creixement de les unitats empresarials i, en conseqüència, del sector en el seu conjunt. En definitiva, una reconversió del sector, buscant la seua major competitivitat i rellevància en els mercats internacionals. Recorden que este projecte contempla un pressupost a dos anys d'1'5 milions d'euros. 
Segons explica Pepe Serna, president d'ATEVAL, "ens preocupa especialment el primer semestre del pròxim any 2023, necessitem ajudes que aconseguisquen que el sector puga sortejar la crisi, com un pla especial per a ERTES per costos energètics, considerant aquests com causa de força major per l'exoneració dels costos de la Seguretat Social, el canvi de sistema de fixació de preus del gas en els mercats i les ajudes destinades a la modernització de la indústria". I així ho han traslladat a les diferents administracions.
En este sentit, en 2022 des d'ATEVAL s'ha impulsat un Pla de Transformació sectorial, mitjançant el qual s'han dut a terme Comités d'Innovació de les temàtiques aigua, energia, economia circular i digitalització. L'objectiu és formular i prioritzar les principals problemàtiques com reptes i oportunitats als quals el sector tèxtil ha de fer front en l'actualitat. 
Amb l'objectiu d'augmentar la internacionalització de les PYMES i ajudar-les a accedir a tercers mercats, ATEVAL ha creat i ficat en marxa en este 2022 un nou servei personalitzat d'Internacionalització per a tots els seus associats. A més, ha mantés obertes diferents línies de participació en projectes europeus per liderar la cooperació internacional de clústers en matèria de tèxtils avançats i intel·ligents, com ExtraTex, Galáctica o EuroBoosTEX.
Així mateix, a nivell autonòmic s'han dut a terme set projectes avalats per la direcció general d'Indústria. Accions d'anàlisi i transformació que han suposat un impuls per a les empreses del sector en matèria de sostenibilitat, digitalització i promoció. 
Després de dos anys sense Home Textiles Premium by Textilhogar i amb els últims cinc anys celebrant-se a Madrid, la fira referent del tèxtil espanyol ha tornat a València. Una oferta pròxima a les 250 marques representades per 82 firmes del sector, entre elles 54 de la Comunitat Valenciana. ATEVAL-Home Textiles from Spain va organitzar, amb el suport d'IVACE Internacional i ICEX, una Missió Inversa amb prop de 100 compradors, prescriptors d'interiors i premsa procedents de 44 països.
També este any i amb vistes al futur del sector, ATEVAL ha ficat sobre la taula la tornada de la formació superior en enginyeria tèxtil de la Comunitat Valenciana. Una proposta que compta amb el suport de la Universitat Politècnica de València, el Campus d'Alcoi de la UPV, el Consell Intertextil Espanyol, l'Institut Tecnològic tèxtil-AITX i l'Observatori Nacional Textil i Moda. La mesura permetrà complementar, per una part, el màster en Enginyeria tèxtil del qual disposa el Campus d'Alcoi en col·laboració amb AITEX, així com l'oferta en Formació Professional, que ja està present en L'Alcoià i la Vall d'Albaida. 
La indústria tèxtil segueix posicionant-se com un referent en la Comunitat Valenciana. El sector compta en l'actualitat amb un total de 1.450 empreses, 21.760 treballadors i una xifra global de negocis de 2.000 milions d'euros, dels quals 1.040 milions d'euros són d'exportació. Per tant, més del 50% de la producció va destinar a l'exportació.
Per altra part, l'any 2022 la patronal ha celebrat el seu 45 aniversari i ha convocat els primers premis ATEVAL. A més, fa poques setmanes es feia pública que ATEVAL ha rebut la certificació Gold Label, atorgada per la European Secretariat for Cluster Analysis (ESCA), que reconeix l'excel·lència en la gestió de l'entitat. I durant els dos pròxims anys Pepe Serna compatibilitzarà la presidència d'ATEVAL amb la del Consell Intertextil Espanyol (CIE).