L'Associació d'Empresaris del Tèxtil de la Comunitat Valenciana, ATEVAL, s'ha adherit al sector de la reforma de l'habitatge per a impulsar la seua activitat econòmica a través d'una sèrie de mesures presentades al Govern. Destaquen, que fins hui, totes les ajudes previstes per a la reforma i rehabilitació es concentren en l'envolupant dels edificis, oblidant l'important paper de les intervencions en els interiors dels habitatges, més relacionades amb el confort i el disseny dels interiors.
Per a esmenar aquesta omissió, un ampli col·lectiu del sector de la reforma d'habitatges, indústria del disseny, hàbitat i materials i afins, entre els quals es troba ATEVAL, han presentat una proposta alternativa fundada en incentius fiscals en la línia de la Prima italiana i en la rebaixa en origen de l'IVA per als materials.
En el document presentat a la Secretaria General d'Habitatge i coordinat per Mara Pardo, Dissenyadora d'Interiors; Javier Hernández Lario, Arquitecte d'Interiors i Francesca Bertuglia, Arquitecta i Dissenyadora d'Interiors, s'assenyalen els beneficis que obtindrien tant l'Estat com els contribuents, en cas que es dugui a terme les mesures proposades en el document. El pla incentiva i bonifica el consum i la inversió en l'habitabilitat, en la millora de l'eficiència energètica, l'accessibilitat, la salubritat de l'ambient i la utilització de materials sostenibles en els habitatges.
Segons expliquen, l'Estat obtindria la reincorporació a les empreses de personal en atur o en ERTO, estimant per cada 1.000.000 d'euros invertits, 18 llocs de treball i, amb això, un retorn fiscal mínim del 25%.
D'altra banda, assenyalen que els contribuents es beneficiarien per desgravacions fiscals directes, de fins a un 45% en les seues despeses , però sense cost per a l'Estat, perquè en el pitjor dels casos, el còmput quedaria equilibrat per la creació d'ocupació i pels impostos generats.
Segons indiquen “aquestes mesures aconseguirien, d'una banda, un augment del treball de les professions tècniques que vetlarien pel compliment de la normativa per a la consecució de les desgravacions i, per un altre, la disminució, si no la fi, de l'economia submergida en el sector de la reforma”.
A més, dels aspectes econòmics de la proposta, el document evidencia que totes les accions que s'executen des de l'interior dels habitatges, en la regeneració energètica, en la millora de l'habitabilitat, l'accessibilitat, salubritat i sostenibilitat, d'igual manera que les intervencions realitzades en l'envolupant dels edificis, impacten decisivament en el balanç total de l'acompliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides.
Mesures concretes de la proposta
● Incentivació per als treballs de rehabilitació, reforma i moblament a l'interior dels habitatges mitjançant IMPORTANTS DEDUCCIONS fiscals directes, regulades a través d'unes PRIMES, durant un TERMINI de temps LIMITAT i amb efecte immediat.
1. Prima immoble: per a xicotetes reformes i la compra de mobiliari i electrodomèstics
2. Prima Reforma d'Habitatges: per a millora d'habitatges i comunitats de propietaris existents
3. Prima Eficiència Energètica: per a millorar l'eficiència energètica dels edificis o habitatges.
●Canvi de tributs: Tributació al 10% d'IVA de totes les obres de rehabilitació i reforma amb caràcter general, fins i tot 2n habitatges i amb independència del cost dels materials.
●Possibilitat de tributació del 4% d'IVA per a les reformes de millora substancial de l'eficiència energètica i d'accessibilitat
● IVA del 10% en origen per als materials necessaris.
Finalment, assenyalen que paral·lelament al benefici que obtindrien famílies i empreses mitjançant aquests incentius fiscals, amb aquesta injecció econòmica al sector de l'hàbitat i disseny, es podria aconseguir “un impuls decisiu de la imatge Espanya Global del sector del disseny d'interiors i de mobiliari”, coincidint amb la capitalitat mundial del Disseny de València en 2022, declarat pel Govern d'Espanya com a Esdeveniment d'Excepcional Interés Públic.
Entitats adscrites al document fins hui:
ADMEC Associació d'Empresàries de Cantàbria
ANERR Associació Nacional d'Empreses de Rehabilitació i Reforma
ANIEME Associació Nacional de Fabricants i Exportadors de Mobles d'Espanya
ATEVAL Associació d'Empresaris Tèxtils de la Comunitat Valenciana
CDCV Col·legi de Dissenyadors d'Interior C. Valenciana,
CENFIM Furnishings clúster
COACAN Col·legi Oficial d'Arquitectes de Cantàbria
COACM Col·legi Oficial d'Arquitectes de Castella-la Manxa
CODDIC Col·legi Oficial de Decoradors i Dissenyadors d'Interior de Canàries
CODDIM Col·legi Oficial de Decoradors i Dissenyadors d'Interior de Madrid.
FEDAI Federació Espanyola de Fabricants i Exportadors d'Aparells d'Il·luminació
FEDERHABITAT Federació Hàbitat d'Espanya
FEMP Federació Espanyola de Paviments de de Fusta
HOME TÈXTILS from SPAIN. Agrupació Espanyola dels Tèxtils per a la Llar
MOBLE D'ESPANYA
XARXA AEDE Reunió d'Empreses de Disseny
WORLD DESIGN Capital València 2022