Combinar el vi amb l'art és el segell distintiu del celler ontinyentí Bebendos, que ha llançat recentment la seua nova col·lecció d'etiquetes dissenyades pel pintor valencià Juan Ripollés, per a aquest celler de la Vall d'Albaida.
El celler va ser fundat en 2005 per l'ontinyentí Antonio Cabedo Enguix, a qui li segueixen els seus fills Luis i Tono, que amb gran treball i esforç estan també al capdavant del celler i ajudant a mantenir el llegat de son pare.
Emparada per la Denominació d'Origen València, té a Xina i Taiwan el 80% del seu mercat, encara que també exporten els seus vins a Holanda, Alemanya i Brussel·les.
En ser un celler jove, Cabedo va tenir fa 9 anys la idea de diferenciar-se, i va decidir donar un gir i començar a llançar els seus vins amb etiquetes dissenyades per artistes, barrejant així el vi i la pintura. L'art ha sigut la seua forma de traspassar fronteres i de conquistar mercats d'ultramar. “Els asiàtics no coneixen la nostra escriptura, així la pintura és el nostre idioma universal amb el qual poden identificar millor els nostres vins”, explica Cabedo.
L'ontinyentí es va convertir així en pioner a la Vall d'Albaida i dins del seu mercat potencial, l'asiàtic. Ha exposat aquests vins amb etiquetes pictòriques en ciutats com Kaohsiung, Shenzhen, Xangai, Zhongshan, i Hong-Kong amb notable èxit, i ha sabut crear un nínxol de mercat específic que trenca els esquemes del tradicional. Per a l'ontinyentí, aquesta fusió és com “vestir el vi”. En aquest sentit explica que “el vi és un art en si, saber-ho elaborar i també degustar-ho, i per açò crec que va molt lligat a l'art”.
No obstant açò, introduir aquesta idea va ser un repte arriscat i difícil en els inicis. “La gent preferia etiquetes clàssiques, molt tradicionals. Vaig assistir a moltes fires sense massa èxit”, explica Cabedo. Lluny de tirar la tovallola, el cellerer va decidir continuar en el seu afany de promocionar aquesta forma diferent de presentar els vins, fins que en una fira d'Hong Kong, tres anys després, va trobar al seu primer client i va arrancar una nova eta d'expansió. “Ara no volen etiquetes clàssiques, sinó d'artistes”, explica Cabedo. Pintors taiwanesos com Lin Pai Hsi , espanyols com Ripollés, Ferrán Enguix, Alferg, etc., formen un total de 8 col·leccions d'etiquetes, totes agraden i són molt atractives sent les més especials les creades pel pintor Ripollés per ser conegut mundialment i per l'estil creat pel propi autor.
Cabedo va començar a treballar amb aquest artista en 2015. “La idea va ser defensar el vi de la nostra terra amb una bona imatge, i quina millor manera de fer-ho que amb un artista valencià de projecció internacional com Ripollés”, destaca el gerent. La primera col·lecció va ser Martus, el nom de la qual es forma amb les sigles “MAR, la Terra, Raïm i Sol”, amb etiquetes que representen el caràcter mediterrani. I, la segona Vinotauro, amb etiquetes inspirades en un Minotaure de cinc potes, que adona de la tradició, la cultura, la passió, la creació i la força espanyola. L'actual col·lecció de Ripollés s'inspira en la música, una disciplina a la qual Cabedo té en molta estima, ja que va cursar estudis de Piano.
Bebendos i Ripollés han sabut fusionar les seues inquietuds a la perfecció. Ripollés, amb el seu particular estil, abillat amb el seu mocador en el cap i una branqueta de romer entre les dents, va visitar aquesta setmana Ontinyent. Per a l'artista, el feeling entre el celler i les seues pintures ha sorgit de manera natural i la fusió de vi i pintura és per a ell “art amb art”.
La producció de vi està situada principalment a Ontinyent i a Fontanars dels Alforins, també en algunes zones de Requena o Xest. Encara que l'essència dels vins de Bebendos se situa en la zona de Fontanars.
Les varietats més comunes amb les quals Bebendos treballa són Tempranillo, *Monastrell, Merlot, Pinot Noir, Garnacha Tintorera, Cabernet Sauvignon, Chardonnay i Moscatell, mentre que els cellers de la comarca amb les quals més treballen són Daniel Belda, Heretat de Taverners i Celler del Roure.