La crisi del coronavirus està tenint conseqüències en les empreses del sector tèxtil. Cal tindre en compte que el 25% de totes les importacions del tèxtil Europeu procedeix de la Xina. Davant la possibilitat que aquesta situació s'allargue en el temps, són moltes les empreses que ja s'estan replantejant buscar alternatives per a no quedar desabastides de matèria primera i poder atendre la demanda dels seus clients. Entre aquestes alternatives estan països com el Marroc o Portugal, explica José Serna, secretari general d'ATEVAL i del Consell Intertextil Español (CIE).
També el president d'ATEVAL i de CIE, Càndid Penalba, s'expressava en termes semblants en el seu compte personal d'una xarxa social, en la qual reconeixia que el sector està vivint amb “molta incertesa i preocupació” la crisi del coronavirus, i afegia que ha servit “per a adonar-se de la gran dependència que tenim del gegant asiàtic i possiblement per a replantejar-se que no convé a ningú que desaparega l'escassa indústria europea”.
En aquest sentit, Pepe Serna explicava que encara que la situació pot ser “una amenaça” per a aquelles empreses que importen de la Xina, al mateix temps pot ser una “oportunitat” i posava com a exemple una empresa del sector de la teixiduria que aquesta mateixa setmana havia rebut una comanda procedent d'una empresa que fins fa poc l'haguera encarregat a alguna empresa xinesa.
Atés que la Xina celebra l'any nou en unes dates diferents a les europees, generalment les empreses espanyoles anticipaven la seua activitat i per tant, en molts casos tenien matèria primera suficient com per a treballar unes setmanes, però pot ser a partir ara, passada ja aquesta festivitat a la Xina, quan puga incrementar-se el problema de falta de subministrament i la intensificació de cerca d'alternatives.