L'Associació d'Empresaris del Textil de la Comunitat Valenciana (ATEVAL), fa balanç d'un any en el qual el tèxtil valencià es consolida en els mercats internacionals com una marca referent de qualitat, amb una important presència en les principals fires del sector i obertura en mercats emergents.
ATEVAL ha seguit apostant pels projectes europeus estratègics per impulsar la competitivitat del sector front nous reptes. No obstant, els alts costos energètics, els desajustos de l'oferta internacional de les matèries primeres, la falta de mà d'obra especialitzada, la digitalització o la transformació de la indústria a la nova legislació europea en matèria de sostenibilitat, van a seguir marcant el calendari de 2024.
Fires internacionals
Després de dos anys amb el calendari marcat per la pandèmia, 2023 arrancava en Frankfurt amb la principal cita mundial per al sector. El tèxtil valencià demostrava la seua aposta per la internacionalització amb una gran participació en la Fira Heimtextil. Un total de 67 firmes valencianes presentaven les seues novetats. A Heimtextil li va seguir Deco Off a París o Hometex en Estambul, junt a Textil-Hogar a Espanya, coordinada per ATEVAL-Home Textiles From Spain. El certamen va permetre generar prop de 1.200 reunions B2B entre expositors i compradors internacionals, de 43 països.
Per altra part, per ATEVAL, els projectes europeus són una via de dinamització clau per al sector. En 2023, l'entitat va assumir el lideratge de InTransit, un projecte de 5 milions d'euros per impulsar la transició verda i digital de les pimes, a més d'obrir noves línies de participació en iniciatives com EuroBoosTEX o RegioGreenTex. De cara a 2024, ja es treballa amb projectes comercials per potenciar l'obertura a nous mercats com Austràlia, amb 15 ajudes per internacionalització.
Un any de reivindicacions
L'any ha portat la lluita perquè les empreses d'acabats tèxtils estigueren incloses en les ajudes als sectors gas-intensius. La situació es tancava el mes de novembre amb la publicació de l'últim decret anticrisi del Govern en el qual s'aconseguia que les empreses amb un ús intensiu de gas s'inclogueren en la convocatòria d'estes ajudes.
Ha sigut possible, a més, el Pla d'Actuacions d'ATEVAL 2023 per impulsar la dinamització del sector, amb el suport de la direcció general d'Indústria. A més, destacar projectes com ADATEX, liderat per ATEVAL.
D'esta predisposició de col·laboració han destacat diferents visites de representats com ara la reunió mantinguda amb el secretari autonòmic d'Indústria, Felipe Carrasco la passada setmana per conèixer les seues necessitats davant el nou Pla de Reindustrialització de la Comunitat Valenciana.
Per la seua part, Serna destaca que "el treball de tot un any, dirigit per a seguir potenciant el Clúster Tèxtil Valencià promou la innovació i tot el potencial empresarial que té el nostre sector". El clúster ha sigut reconegut recentment per un estudi de la UV premiat internacionalment i que destaca la seua eficaç i ràpida resposta a la pandèmia front altres sectors espanyols.