La pandèmia està dificultant cada vegada més el normal funcionament diari de les empreses i suposa un sobrecost cada vegada més difícil d’assumir. Així es demostra en un estudi realitzat per la Plataforma por la Reindustrializació Territorial, integrada per COEVAL (Confederació Empresarial de la Vall d’Albaida), IBIAE (Asociació d’Empresaris Foia de Castalla) i FEDAC (Federació Empresarial Alcoià-Comtat).
L’objectiu ha sigut conéixer els costos esconòmics que els està suposant respondre amb responsabilitat als casos positius que es donen entre els seus empelats, així com la ficada en marxa de protocols de seguretat per evitar contagis en les seues instal·lacions. “L’Administració no és conscient de la quantitat de sobrecostos que estan afrontant les empreses en esta pandèmia”, destaquen.
Algunas companyies estan acudint a clíniques privades per a fer-se PCR quan es detecten possibles positius o hi ha dubtes quant als símptomes perquè no poder esperar a que es faça a través de la sanitat pública, expliquen, ja que “el temps de resposta no és ràpid”, asseguren. Altres han efectuat cribats massius a les seues plantilles. “Detectar positius té com a conseqüència la baixa del treballador fins que transcurrix el periode legal de confinament en eixa casa i retorna al lloc de treball”, recorden.
A més, si un empleat dóna positiu i complix amb el protocol establit torna al seu lloc de treball als 10 dies amb l’alta. “No obstant, este torna sense que una prova constate que ja no té càrrega viral”, afigen. En este cas, si l’empresa no desitja córrer riscos “deu repetir eixa prova per a certificar que efectivament està en condicions i que no contagiarà a la resta de la plantilla”, matisen.
Mesures de seguretat
En multitud de centres de treball les precaucions i la seguretat s’han extremat, per evitar que hi haja contactes estrets entre els empleats mitjançant l’instal·lació de mampares separadores de metacrilat. Totes les zones estan ventilades i per a alguna tasca es fan torns amb l’objectiu de distanciar grups de treball. Ha hagut empreses que, inclús, han col·locat medidors d’oxígen i difusors d’ozó.
A la seua vegada també s’han subministrat amb gels desinfectants i també amb mascaretes; pantalles de protecció facials, alfombrilles especials, aparalles de medició de temperatura coropora, etc., tal i com assenyalen.
El teletreball, amb el conseqüent cost en l’adequació dels sistemes i programes informàtics, és altre instrument utilitzat en moltes de les firmes consultades. D’esta forma, una divisió administrativa de l’empresa té a una part realitzant tasques en casa i altra en les pròpies instal·lacions. No obstant, açò no és aplicable a les unitats productives d’una planta de màquines. “Ací s’ha hagut de contractar i formar amb la finalitat d’evitar que una línia es destinga com a conseqüència de baixes per covid-19 o contacte estret amb positiu, la qual cosa incrementa la càrrega salarial per a no paralitzar la producció”, destaquen.
Aluna companyia ha anat més allà, llogant furgonetes o xicotets camions per a desplaçar productes entre fàbriques. Així, impedixen la coincidència de dos persones en un mateix vehicle i en un espai tan reduït.
Totes les mesures anteriorment citades suposen “importants sobrecostos per a les empreses”, remarquen, “que incidixen tant en una menor productivitat com en un elevat increment de la despesa”. En conseqüència, reclamen que “l’Administració tindria que tindre en compte este tipus de qüestions i ser conseqüents. Estos costos afegits poder ser suportats durant un periode de temps, però no de forma indefinida ja que totes les empreses no tenen el mateix múscul econòmic”, conclouen.