- Quina és la situació actual de les empreses del sector?
- La represa de l'activitat va a poc a poc, perquè el sector depén de la moda, de la reactivació del comerç, que ha estat tancat fins fa molt poc. Ara comencen a obrir els grans magatzems... En definitiva, s'ha représ l'activitat, però el consum va molt al ralentí. Cal tindre en compte que hem passat quasi directament de l'hivern a l'estiu, hem perdut la primavera, per tant serà una campanya primavera-estiu molt reduïda, amb moltes precaucions per a eixir a comprar i la supressió de molts actes i activitats socials, la qual cosa provoca un important retraïment del consum.
En el sector tèxtil, la incidència ha sigut molt diferent, segons el tipus d'empresa i subsector i d'on tinga la distribució. Per exemple, aquelles que depenen de l'hostaleria no tenen comandes des de fa tres mesos.
- I quant a la recuperació de les plantilles?
- És una xifra molt variable. Algunes han recuperat un 30% de la plantilla, unes altres un 50% o un 60% i algunes altres han aconseguit recuperar el 80%, perquè tenien més demanats, en estar més vinculades a activitats com el tema sanitari, hospitalari o l'agroalimentari.
Les empreses auxiliars i d'acabats van integrant-se a poc a poc, perquè només trauen a empleats dels ERTOS quan tenen una certa certesa que els entraran comandes.
- Moltes empreses tèxtils s'han reconvertit en els últims tres mesos per a produir màscares i altres materials sanitaris, quines xifres de màscares es podria produir a la Comunitat Valenciana?
- Calculem que a final de mes, la capacitat de producció de màscares serà d'uns 25 milions al mes. Hi ha empreses que han invertit en maquinària nova, algunes d'eixes màquines fins i tot s'han fabricat ací. Hi ha 4 empreses a Ontinyent i una altra a Alcoi que fabriquen màquines per a produir màscares. Estem molt contents, perquè significa que ha vingut per a quedar-se. No totes les empreses continuaran, només les que estiguen millor equipades... El catàleg de productes es va ampliant a bates, maneguets, polaines i altres elements complementaris. També comptem amb empreses que han homologat teixits, unes altres els acabats, o els rivets... És a dir, hi ha una gran varietat de teixit empresarial.
Calculem que en aquest assumpte han estat implicades unes 60 empreses i 1.200 treballadors. És un càlcul aproximat, que inclou confecció, teixiduria, acabats, etc... L'automatització farà que la tendència siga a més empreses i menys treballadors, però independentment d'això, si al final es queda un nucli d'empreses més les auxiliars això ens generarà una indústria tèxtil sanitària importantíssima.
- Amb aquesta capacitat productiva, seria suficient per a no importar material de països com la Xina?
- Pensem que, entre les que fabriquem a la Comunitat Valenciana més les que fabriquen a Catalunya i les de la corporació Mondragón, sí que hi hauria suficients com per a no haver d'importar d'altres països i donaria per a poder exportar productes sanitaris espanyols. El textilhogar exporta el 70% de la producció. En el sector sanitari, també hi ha interés d'altres països com Gran Bretanya, Alemanya i empreses nòrdiques.
- Tenen xifres quant a la localització per comarques de les empreses implicades?
- Encara que tenim empreses en tota la Comunitat Valenciana, el 70% és a les comarques centrals; d'elles, 2/3 parts o més estan a la Vall d'Albaida. És una bona notícia, perquè des d'ATEVAL fa molt temps que portàvem fent esforç per a diversificar el sector, però el textilhogar pesava molt i era difícil que les empreses es llançaren a altres projectes. Aquesta situació ha suposat una oportunitat i moltes empreses han fet de la necessitat, virtut.
Davant l'escassetat de material de protecció, les empreses van reaccionar primer de manera altruista i després ja de manera productiva. Això és positiu perquè genera una producció amb un valor afegit, perquè molts productes són homologats (AITEX) i la posterior certificació (Agència del Medicament). Aconseguir eixes homologacions i certificacions abans es veia un mur. Ara s'han agilitat molt els tràmits i va tot més ràpid. Aitex ha sigut també un bon company de viatge, ha fet les proves en un temps molt més curt.
- És la porta a un nou sector tèxtil a la comarca?
- La reacció de les empreses els últims mesos ens fa pensar que es pot pensar a produir tèxtils funcionals i avançats, tècnics, que tenen aplicació en diferents camps. Els subsectors que menys es ressenten quan hi ha problemes de mercat són els tèxtils tècnics, perquè són productes avançats i que fan falta.
- En quin estat es troba el procés electoral d'ATEVAL?
- Aprovem el canvi d'estatuts i durant aquest mes de juny es poden presentar candidatures. L'assemblea electoral serà el dia 1 de juliol. Encara no s'ha presentat cap candidatura. Els canvis en els estatuts impliquen que el mandat passe de dos a quatre anys; la creació d'una comissió de govern; i un reglament de funcionament intern. Es pretén una modernització del model associatiu, per a enfocar-la al segle XXI.
- Pot a partir d'ara presentar-se a president una persona que no siga empresari?
- Sí, els nous estatuts permeten un president executiu, un perfil professional.
- Es presentarà vosté a president?
- Ho tinc en fase d'estudi. Primer haurien de saber-ho els associats. Queda tot aquest mes, fins al dia 29 juny. En el moment oportú decidiré si la presente o no.