Les contrasenyes són codis secrets que mantenen a bon recau a tercers no autoritzats una informació que considerem més o menys valuosa. Esta combinació de lletres, nombres, símbols i paraules és, per tant, essencial per assegurar la privacitat d’esta informació. 
No obstant, bé per no ser conscients de la seua importància, perquè estem farts de memoritzar (o intentar memoritzar) un nombre infinit de contrasenyes o simplement per comoditat, en el passat 2020 la contrasenya més utilitzada, emprada per més de dos milions i mig d’usuaris, és un verdader regal per a la ciberdelincuència: 123456, seguida de 123456789.
Segons un estudi publicat per NordPass, un ciberdelinqüent tarda menys d’un segon en hackejar amb un compte amb estes contrasenyes. Tampoc ixen molt ben parades les claus picture1 (tercera més utilitzada) i password (quarta més popular), ja que formen part de les contrasenyes hackejades en menys d’un segon. 
Quina serà la més utilitzada en este 2021?
No ho sabem, però sí anem a insistir en la importància de tindre contrasenyes segures tant en l’àmbit personal com laboral, perquè és una mesura important (molt) per evitar que la nostra privacitat i la de l’empresa es vegen compromeses. 
És cert que haver de recordar moltes contrasenyes és una gran molèstia i en molts casos s’opta per utilitzar la mateixa, la qual cosa és un gran error, perquè, si s’aconseguix desxifrar per part dels ciberdelinqüents tots els comptes o serveis que l’utilitzen, estes es voran compromeses. 
Si és difícil, no la recorde
És el principal motiu pel qual moltes persones decidixen no complicar-se la vida i apostar per una contrasenya que li siga fàcil de recordar i molt fàcil d’esbrinar, i per tant, de hackejar. 
No obstant, hi ha ferramentes que et permeten crear claus d’accés molt segures amb l’avantatge de que tu sols tindràs que recordar una, la contrasenya mestra. Són els anomenats gestors de contrasenyes
Gestor de contrasenyes. Són tots iguals?
Encara que tots oferixen funcionalitats paregudes com guardar o emmagatzemar contrasenyes, doble factor d’autenticació o la generació de contrasenyes segures, entra altres, hem de tindre en compte algunes característiques:
- Que siga fàcil d’utilitzar, és a dir, que es tinga en compte l’experiència de l’usuari. 
- Que siga multiplataforma i, per tant, que estiga disponible per als principals sistemes operatius: Windows i MacOS, i aplicacions mòbils per Android i iOS.
- Que permet compartir contrasenyes, dades bancàries o qualsevol tipus d’informació privada de valor de manera segura, ja que de vegades és inevitable fer-ho. 
- Que utilitzen protocol zero-knowledge, o el que és el mateix, que la teua informació siga xifrada abans de guardar-se als seus servidors. 
Cada quant de temps canvie la contrasenya?
Dependrà molt del tipus de clau i de si utilitzes el doble factor d’autenticació. Si sols utilitzes una contrasenya i esta no és molt segura, es recomana que la canvies amb prou d’assiduïtat, cada tres mesos aproximadament. 
Els tres tips més importants
1) Utilitza contrasenyes molt fortes; si et resulta molt difícil memoritzar o simplement no vols utilitzar un gestor de contrasenyes, és més segur. 
2) Utilitza el doble factor d’autenticació, ja que sempre és millor tindre una capa addicional de seguretat. 
3) Protegix els teus dispositius amb un antivirus que s’adapte a les teues necessitats i siga capaç de detectar les amenaces actuals i les que poden vindre.