Javier Cabedo ha sigut ratificat per l'assemblea de COEVAL per a seguir, quatre anys més, com a president de Confederació d'Organitzacions Empresarials de la Vall d'Albaida. L'ontinyentí fa balanç de la primera etapa i anuncia els reptes de la segona.

- Què l'ha portat a presentar-se a la reelecció?
- En juny de 2017, en un procés molt similar perquè només va haver-hi candidatura, va tindre lloc l'anterior elecció i enguany tocava convocar procés electoral. Donades les circumstàncies actuals era molt complicat que hi haguera una altra alternativa i atés que jo tenia il·lusió d'estar quatre anys més, vaig fer el pas. Obert el procés, la setmana passada en l'assemblea va ser de ratificació, perquè només estava la meua candidatura.
- Dels quatre primers anys, què destacaria?
- Dos coses. En primer lloc, la comarcalització de l'associació. És una cosa que des del primer moment en el qual vaig entrar com a president ens bolquem en això, perquè hi ha poblacions on estem implantats, però la comarca és gran i hi havia unes altres on no. Per això, hem celebrat juntes directives en Fontanars, Agullent, Alfarrasí... L'objectiu era donar-nos a conéixer i aquelles empreses que ho consideraren, que es pogueren associar. De fet, hem tingut un degoteig continu de noves empreses associades.
El segon aspecte és l'esforç realitzat durant la pandèmia per a donar informació puntual de tots els canvis normatius, que han sigut constants. Ací hem estat molt secundats per la CEV. Per exemple, les restriccions per a viatjar, quins sectors podien obrir i quins no, en quines condicions... etc, etc... Hem sigut una important corretja de transmissió d'informació que ha fet posar en valor la importància de pertànyer a una associació com COEVAL.
- Parlava de noves empreses associades, però quin és el balanç d'altes i baixes?
- La pandèmia ha tingut dos fases. En una primera fase, crec que tots ens espantem, va haver-hi molta incertesa, que és el pitjor que li pot passar a una empresa. L'actual post pandèmia és molt perillosa, perquè acaben els ERTES, caldrà retornar els ICOS... Jo pensava que potser podia haver-hi més baixes que altes, però sorprenentment, hi ha hagut moltes més altes que baixes. De fet, baixes hi ha hagut molt poques. Crec que s'ha posat en valor la importància de pertànyer a una associació que manté puntualment informada a les empreses, que ofereix formació i altres aspectes importants.
Crec que en aquest sentit també ha sigut positiu el treball de visitar a empreses importants en els seus sectors, que són referents a la comarca i que s'han associat aquests últims anys. Hem creat sinergies amb empreses i poblacions, la qual cosa ha derivat en un degoteig constant de noves altes.
- Per a aquests següents quatre anys, en què incidiran?
- Seguirem amb la comarcalització, una cosa que per la pandèmia hem hagut de frenar. Volem reprendre aquest aspecte, donar-nos a conéixer a la comarca i visitar empreses. D'altra banda, també aquesta etapa estarà marcada pel 25 aniversari de COEVAL. Volem en novembre celebrar-ho. Tenim un projecte, amb un acte central en el Centre Cultural de Caixa Ontinyent, amb un ponent important i alguna sorpresa... Aqueix dia també entregarem els premis Sergio Pomar.
Volem donar-li continuïtat a aquests premis, bé anualment o cada dos anys.
Finalment, ens està “atropellant” un tsunami d'economia verda, noves tecnologies, teletreball, canvi al vehicle elèctric... Són temes que estem treballant ja i que continuarem treballant per a formar a les nostres empreses i que s'adapten a aquesta nova realitat. Les empreses actuals cada vegada funcionen més amb un empresari envoltat d'un equip tècnic per a professionalitzar l'empresa. Són noves realitats que ens vénen i en els quals treballarem.
- Creu que algun dia s'aconseguirà la tan demandada obra de desdoblament de la CV60?
- És una cosa que portem reivindicant molt temps. M'agradaria acabar aquests quatre anys i que almenys les obres hagueren començat. La informació que ens han traslladat és que a la Generalitat li agradaria, almenys, tindre l'adjudicació feta en 2023. És una infraestructura molt important per dos motius: acabaria el tram de l'Olleria a Terrateig que no és autovia i ens enllaçaria amb l'A7, és a dir, si vols anar a Dénia, per exemple, agafaríem l'autovia a l'Olleria i en arribar a Gandia enllaçaríem amb l'A7, cosa que actualment no és possible.
- Es pot extraure alguna lliçó positiva de la pandèmia?
- Jo crec que se li ha perdut la por a determinats aspectes que fins fa poc eren tabú, per exemple, el teletreball. Jo no estic ni a favor ni en contra, depén de la mena de treball. És una cosa que ens ha obert els ulls perquè davant determinades situacions, s'han trencat moltes barreres a una gran velocitat.
D'altra banda, la pandèmia ha fet veure la importància d'un sector, que abans semblava una càrrega, i que s'ha demostrat important. Em referisc a les empreses de prevenció de riscos laborals, que han fet un treball molt important per a tindre a les empreses informades, oferir formació, fer test...