Fa ja sis anys, les associacions empresarials de les tres comarques veïnes de la Vall d’Albaida (COEVAL), Alcoià-Comtat (FEDAC) i Ibi (IBIAE), van decidir sumar esforços per promoure la indústria en aquest territori que pertany a dues províncies diferents, però amb molts assumptes en comú. Aquesta manera de col·laborar va estranyar al principi, especialment en les grans capitals (València i Alacant), però a poc a poc les propostes i idees sorgides a través d'aquest col·lectiu han donat els seus fruits.
Davant els representants dels periòdics escrits d'aquestes tres comarques, Pedro Prieto (president de IBIAE), Héctor Torrente (director de IBIAE), Rafael Francés (responsable tècnic de FEDAC), Javier Cabedo (president de COEVAL) i Vicente Donat (secretari general de COEVAL), expliquen com va sorgir aquesta plataforma i les principals línies d'actuació. La proximitat a les empreses per a conéixer els seus problemes i traslladar-los a entitats superiors i a les administracions; compartir experiències són algunes dels seus senyals d'identitat.
Vicente Donat detallava com al principi “va xocar una mica” el nou model, però amb el pas dels mesos i els anys “la plataforma ha adquirit força, especialment de cara a València”.
El primer pas de la Plataforma va ser encarregar un estudi, que va realitzar la Universitat de València, per a conéixer a fons la realitat de les tres comarques, un estudi que va reflectir que Ibi era molt més que el joguet o que la indústria d'Ontinyent no sols era tèxtil.
Des de la Plataforma van impulsar i van proposar el pla denominat Àrees Industrials de Qualitat, una iniciativa de la qual han sorgit diferents partides d'ajudes a polígons en tota la Comunitat Valenciana.
Explica Javier Cabedo que el fet que tres comarques, pertanyents a dues províncies i tres cambres de comerç diferents, s'uniren va fer que “a València plantaren les orelles”. També la presència de polítics com Rafael Climent en la conselleria d'Economia o de Jorge Rodríguez en la Diputació de València va contribuir al fet que iniciatives com la dels polígons foren escoltades, destaca Javier Cabedo.
Una altra de les “fites” per a aquesta plataforma en la seua curta marxa va ser que la patronal autonòmica valenciana, CEV, en el seu procés d'unificació, creara un departament d'assumptes comarcals, “una cosa impensable fa anys” destaca Vicente Donat.
Preocupació per la falta de mà d'obra especialitzada per a treballar en la indústria
Un dels cavalls de batalla als quals actualment s'enfronten les empreses, i per extensió la plataforma, és la falta de personal qualificat per a cobrir els llocs de treball que aquestes empreses demanden. Per això, valoren de manera positiva el Pla Territorial per l'ocupació i no dubten a recalcar la importància de la Formació Professional Dual. Els contactes amb Manuel Gomicia, director general de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial, han sigut constants els últims mesos. Així, en l'IES La Foia, a Ibi, s'espera poder implantar el pròxim curs dos mòduls d'FP, un dedicat al plàstic i un altre als motles, mentre que en el cas d'Ontinyent, s'estan realitzant les gestions perquè la ciutat recupere els estudis professionals d'FP tèxtil.
Vicente Donat no dubta afirmar que en la implantació d'uns estudis professionals que puguen nodrir de mà d'obra qualificada a les empreses d'aquestes comarques “ens juguem el futur del territori”, al mateix temps que demana un esforç pedagògic per part d'empresaris, polítics, món educatiu i fins i tot mitjans de comunicació per a donar a conéixer als joves que la indústria d'aquestes comarques, com el tèxtil, ha evolucionat molt les últimes dues dècades i és totalment diferent a la que els seus pares van poder conéixer.
Héctor Torrente recordava que en les branques d'FP relacionades amb la indústria i la tecnologia, l'ocupabilitat és del 99%, unes ràtios que no aconsegueixen quasi cap altre sector educatiu. Tal és la necessitat de mà d'obra qualificada, explica Torrent, que en el cas dels estudis d'FP que s'implantaran a Ibi, les pròpies empreses posaran a un professor expert en aquesta branca perquè els coneixements que adquirisquen “estiguen totalment actualitzats”. Al ser una FP dual, destaca el representant d’IBIAE “els alumnes cobraran per estudiar”, en referència a les pràctiques remunerades que suposen els estudis d'FP.
Tant l'FP dual que s'implante a Ibi com la d'Ontinyent seran la primera experiència pilot potent d'FP enfocada a les Pimes.