El teixit empresarial de les comarques de la Foia de Castalla, la Vall d'Albaida i l'Alcoià-Comtat va aconseguir en 2023 una facturació anual de 9.403 milions d'euros, amb 4.751 empreses que donen ocupació a 46.574 persones. Estes xifres consoliden a esta regió com un motor econòmic clau dins de la Comunitat Valenciana, on la indústria representa un 55% de la facturació total, amb 1.330 empreses industrials de diversos sectors que generen 5.133 milions d'euros i ocupen 24.385 persones, tal com reflecteixen les xifres de l'estudi dut a terme per la consultora Económicamente. Estes tres comarques comprenen un total de 66 poblacions, amb una població censada en 2022 de 225.517 habitants, la qual cosa reforça la importància del teixit empresarial d'estes àrees en el desenvolupament econòmic regional.
Estes dades eren donades a conéixer hui dilluns en la seu d'IBIAE (Associació d'Empresaris de la Foia de Castalla) per les associacions empresarials IBIAE, representada per Héctor Torrente; COEVAL (Confederació Empresarial de la Vall d'Albaida), amb la presència de Vicent Donat; i FEDAC (Federació Empresarial de l'Alcoià-Comtat), representada per Rafael Francés, que componen la Plataforma per la Reindustrialització Territorial.
La indústria tèxtil, alimentària i del plàstic generen el 50% de la facturació
El pes dels sectors principals en la indústria d'estos tres territoris està encapçalat per la indústria tèxtil, que genera 1.839 milions d'euros, seguida de la indústria alimentària amb 1.514 milions d'euros, i la indústria del plàstic, que aporta 1.355 milions d'euros. La facturació conjunta d'estos tres sectors ascendeix a 4.708 milions d'euros, la qual cosa representa el 50% de la facturació total del territori.
Un factor clau en esta regió és la grandària mitjana de les empreses, que els proporciona la flexibilitat necessària per a adaptar-se als canviants mercats globals, però que també limita la seua capacitat per a aprofitar les economies d'escala i competir en mercats més amplis.
Les empreses del territori insisteixen a continuar sent industrials i reclamen suport per a aconseguir-ho
Les tres associacions empresarials van destacar la importància d'estos resultats econòmics per al territori i van subratllar la necessitat d'un major suport institucional. Així mateix, van reclamar més sòl industrial i infraestructures de qualitat, especialment les relacionades amb les comunicacions per al transport, infraestructures energètiques i hidràuliques per a poder atraure més personal qualificat i garantir el desenvolupament i la sostenibilitat del sector industrial de les comarques, en un entorn global cada vegada més competitiu.