La seu d’ATEVAL va acollir ahir dijous la visita de l'Ambaixadora de la República de Moldàvia a Espanya, Violeta Agrici i del Conseller en l'Ambaixada, Eugen Buga. La delegació moldava va ser rebuda pel vice-president d’ATEVAL, Cándid Penalba; la gerent d’ATEVAL, Salomé Beneyto, i la directora de Promoció Comercial i Internacionalització d’ATEVAL, Leila Bachetarzi.
L'Ambaixadora va exposar algunes de les principals característiques de l'economia del seu país. Actualment, Moldàvia compta amb acords de lliure comerç amb 40 estats, és membre de l'Organització Mundial del Comerç. “Moldàvia compta amb un sistema fiscal molt avantatjós, els salaris i costos de producció són més baixos que a Espanya i, a més, el país disposa de fins a huit zones industrials ‘Free’ amb exempcions econòmiques especials per a les empreses”, va explicar. A més, “per la nostra situació geogràfica estratègica i pel nostre passat com a part de la Unió Soviètica representem un pont entre l'est i oest d'Europa”, ha indicat Agrici.
El sector tèxtil representa el 16% de les exportacions del país. Està compost per empreses de xicoteta i mitjana grandària i té una llarga tradició en aquest camp. A més, disposa d'una mà d'obra molt preparada i competitiva per a atendre a totes les etapes de la producció tèxtil. Grans marques com Armani, Nike, Max Mara o Zara produeixen les seues col·leccions a Moldàvia. Així mateix, el país compta amb una forta implantació de la digitalització dels seus serveis i sistemes.
El vicepresident primer d’ATEVAL, Càndid Penalba, destacava la importància d'obrir una col·laboració comercial entre els sectors tèxtils moldau i valencià. “Han mostrat molt d'interès a conèixer el nostre sector, som un enclavament important no sols per les accions comercials que puguem desenvolupar al país sinó fins i tot com a potencials socis inversors”, assenyalava Penalba.
Salomé Beneyto, gerent de ATEVAL, incidia en què “a nivell estratègic es poden obrir vies molt interessants de col·laboració. Hui ha sigut una primera trobada que obri la porta a estudiar les diferents oportunitats per al nostre sector. La representant moldava ha mostrat la seua disposició a facilitar als nostres associats tota la informació que requerisquen i organitzar delegacions comercials per a conèixer en primera persona el país i la seua indústria tèxtil”.
Agrici va explicar l'esforç que el seu país està fent els últims anys per agilitar l'economia, facilitar la creació d'empreses i ajudar a la digitalització de les mateixes i de l'administració.
Des de la signatura de l'acord amb la UE, les exportacions de Moldàvia a països de la Unió Europea han augmentat fins al 66%.