El nou any arranca amb la sensació de malestar en la indústria tèxtil espanyola després de conèixer-se les condicions de l’annex al qual fa referència l'article 59 del Reial Decret-Llei 20/2022, de 27 de desembre i en el qual queda exclós, "de manera incomprensible, el sector dels acabats tèxtils, quan ja van ser reconeguts com gas intensius en l'anterior decret 11/2022, de data 22 de juny de 2022, que va poder en aquell moment acollir-se a les ajudes contemplades en l'article 20 del mateix decret", tal i com denuncien des del Consell Intertextil Espanyol (CIE), el director del qual és el president d'ATEVAL (Associació d'Empresaris Tèxtils de la Vall d'Albaida), Pepe Serna.
En este sentit, destaquen que "el sector dels acabats és imprescindible i necessari en la producció de tota la cadena de valor tèxtil, per tant, l'afectació que es deriva de la presenta situació repercutiria en tota la indústria, per la qual cosa estaria en joc la continuïtat i el futur industrial tèxtil".
La cadena de producció i valor afegit en la indústria tèxtil es composa de diferents subsectors successius i complementaris: filatura, teixidura, acabats, confecció, logística i distribució. La indústria tèxtil consta de 3.591 empreses que generen 6.046 milions de xifra de negoci i ocupen 46.642 llocs de treball.
Pel que fa a l'ús intensiu del gas, és el sector dels acabats el gran consumidor de gas i, per tant, estat afectat per l'augment de preus. Este subsector aglutina en Espanya 200 empreses a ple rendiment. El subsector dels acabats afecta a prop de 4.500 llocs de treball amb una xifra de negoci de més de 600 milions d'euros. 
"L'afectació del subsector dels acabats tèxtils pot tindre uns efectes devastadors en la cadena de valor de tota la indústria tèxtil espanyola, i podria afectar també els productes de moda i confecció, ja que tots els productes tèxtils passen per diferents processos d'acabats. Les conseqüències van a ser greus per al tèxtil espanyol si no es compensen els alts costos energètics, especialment el gas de major utilització intensiva en els acabats", advertixen.
Segons explica Pepe Serna, president del CIE, "en l'article del 59 del R. Decret 20/2022 indica que l'annex on es detallen les activitats incloses en la línia d'ajudes propostes podrà ser modificat mitjançant acord de consell de ministres. És per això, que anem a sol·licitar que s'incloga el subsector d'acabats tèxtils com sector gas intensiu, i puga beneficiar-se de les ajudes proposades en el RD 20/2022". Serna afig que "les empreses han tingut una afectació en els costos inassolible actualment, degut a que el mercat no pot absorbir la repercussió tan directa i brusca, en un espai tan curt de temps, en no poder traslladar els seus clients estos augments de preus per no ser competitius, en este condicions, en el mercat internacional. Esta situació ha provocat que s'estiguen duent a terme parades productives, que s'han vist reflectides en una disminució anual del consum de gas del 37% en este últim any".
Els successius augmentes del gas en 2021 i 2022 han derivat en un increment acumulat del preu MWh de fins més d'un 800% dependent de períodes (des de 20€/MWh a 200€/MWh).

Climent demana al Govern que rectifique
La Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball ha sol·licitat al Govern d'Espanya que incloga a la indústria tèxtil i ceràmica com a beneficiàries de la línia d'ajudes per a fer front a l'increment del preu del gas natural durant l'any 2022.
El conseller d'Economia Sostenible, Rafa Climent, ha remés una carta a la vicepresidenta primera del Govern i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, i a la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, en la qual adverteix que en l'annex del Reial decret llei 20/2022, de 27 de desembre, de mesures de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la Guerra d'Ucraïna, no s'inclouen les activitats amb CNAE 1330 (acabats tèxtils) i 2030 (fabricació de pintures, vernissos i revestiments similars), CNAE 2012 (fabricació de colorants i pigments), a més de totes les activitats compreses en el grup CNAE 234 (conjunt d'activitats industrials vinculades al sector ceràmic).
Per això, Climent demana que, “donat que l'apartat 3 de l'article 59, que indica que l'annex podrà ser modificat mitjançant Acord del Consell de Ministres, es trasllade a aquest Consell la inclusió d'aquestes activitats econòmiques, ja que en aquests codis operen empreses amb utilització del gas com a font d'energia clau per al seu procés productiu i bona part d'empreses amb aquesta activitat econòmica es concentren en el territori valencià”.
El conseller insta que “es tinguen en compte les reivindicacions i suggeriments d'alguns sectors empresarials i s'introduïsquen aquests canvis perquè aquestes mesures puguen ser més efectives, arribar a més persones i empreses, especialment a pimes, i per a reforçar el manteniment del teixit productiu valencià”.