El president de l'Associació d'Empresaris del Tèxtil de la Comunitat Valenciana, ATEVAL i del Consell intertèxtil Espanyol, CIE, Pepe Serna, ha posat en valor el paper del clúster tèxtil valencià com a vehicle per a identificar noves tendència i com a agent de canvi per al sector, en una conferència oferida ahir en el Círculo Industrial d'Alcoi. En la seua intervenció, Serna ha exposat les qüestions clau que han fet de la indústria tèxtil un referent de la Comunitat Valenciana i de com a través del clúster, es pretén reforçar i potenciar el sector i la seua projecció en tota Espanya, així com el seu reconeixement internacional.
L'acte va ser seguit per unes 160 persones principalment de l'àmbit empresarial, social i polític de la Comunitat Valenciana. Entre els assistents, van estar presents alcaldes de diversos municipis de la zona, com els d'Alcoi, Ontinyent, l'Olleria o Bocairent; així com diversos diputats i directors generals; a més d'un nodrit nombre de dirigents i representants d'entitats i organitzacions empresarials com el president de la Cambra de Comerç de València, José Vicente Morata ; el president de Federació Hàbitat d'Espanya, José Ramón Revert; el president d'ACETEX, José Martínez; el president d'AITEX, León Grau; el president de Tèxtil Alcoiana, José Rafael Pascual; i del Círculo Industrial, Indalecio Carbonell; el president de Col·legi Major de la Seda de València, Gonzalo Julián; el director general de Fira València, Enrique Soto o de l'àmbit universitari, com el director de l'EPSA, Campus d'Alcoi-Universitat Politècnica València, Pau Bernabeu, entre altres molts. Esta xarrada col·loqui s'emmarca en el cicle de conferències “Alcoi mirant al futur”, organitzades pel Círculo Industrial d'Alcoi i coordinades i moderades per Rafael Valls.

El clúster tèxtil valencià es concentra a les comarques centrals de l'Alcoià, El Comtat i la Vall d'Albaida, a més de localitats com Crevillent, Castelló, Callosa de Segura i l'àrea metropolitana de València i està conformat per PIMES, l'Institut Tecnològic d'Investigació del Tèxtil (AITEX), universitats i centres de capacitació del tèxtil, a més de l'administració pública i altres organismes de suport al sector. En total, compta amb 1.456 empreses, amb una xifra de negoci de 2.275 milions d'euros, dels quals 6% provenen de l'exportació.
En la conferència titulada “El Clúster Tèxtil Valencià. Qüestions clau”, Pepe Serna ha destacat la llarga tradició tèxtil d'estes comarques i com este sector ha definit l'entorn social, econòmic i industrial de molts dels municipis de l'interior de València i d'Alacant, com Alcoi, Cocentaina, Muro, Ontinyent, Agullent, Banyeres o Bocairent, entre altres. Un passat industrial del qual ha ressaltat les seues tradicions, la innovació i la contínua resiliència d'un sector que ha marcat els costums i fins i tot el llenguatge de les gents d'aquestes comarques i que ens deixa destacats cognoms vinculats a la indústria tèxtil durant diverses generacions.
En l'actualitat, i després de diversos anys de crisis continuades, des de la pandèmia i amb als elevats preus de l'energia, el sector tèxtil s'enfronta ara a una nova reconversió cap a un model més circular i digitalitzat, que li permeta guanyar en sostenibilitat, en competitivitat i en posicionament en els mercats nacionals i internacionals.
En este context, segons ha explicat el representant de la patronal tèxtil valenciana, els clústers són vehicles potents per a identificar i abordar noves tendències i actuar com a agents de canvi, podent facilitar a les empreses l'adopció de noves tecnologies avançades, la digitalització, nous models de negoci, solucions baixes en carboni i eficients en recursos, en creativitat i disseny... entre altres aspectes clau per a la reconversió que afronta el sector.
Concretament, entre els principals eixos de treball del clúster destaquen:
- L'economia circular i sostenibilitat en processos, productes i serveis.
- La digitalització i fabricació avançada i Indústria 4.0.
- La internacionalització: mercats emergents i plataformes logístiques.
- Les xarxes de cooperació internacional i intersectorial.
- L'atracció del talent.
- I el foment de la innovació, entre altres.
En este sentit, Pepe Serna assenyala que el clúster “continuarà liderant el procés de transformació i modernització de les empreses del sector, impulsant i dinamitzant la innovació, la internacionalització i la cooperació per a continuar guanyant en competitivitat i rellevància en els mercats internacionals”. Segons afirma Serna, “front als reptes que planteja el futur es fa més necessari que mai la cooperació i l'intercanvi col·laboratiu per a avançar de manera competitiva i sòlida".
Amb tot, cal recordar que recentment ATEVAL ha sigut guardonada amb la certificació Gold Label, que representa l'excel·lència en la gestió dels clústers que demostren un alt nivell de professionalització, amb una avaluació exhaustiva de 31 indicadors de qualitat.