Ricard Camarena, empresari i xef valencià reconegut amb dos Estreles Michelín, ha sigut convidat al recent Encontre Empresarial de COEVAL, celebrat en la finca La Clariana d'Ontinyent

Ricard Camarena ha donat a conèixer la seua trajectòria, no exempta de dificultats, iniciada a la piscina municipal de la seua població, Barx, en la comarca de La Safor, fins l'actualitat, i compta amb cinc restaurants en la ciutat de València. 

En la seua intervenció va exposar que, una vegada finalitzats els seus estudis en l'Escola d'Hostaleria i Turisme de València, va iniciar el seu recorregut empresarial a l'any 2001 i va regentar, en règim de concessió, el restaurant de la piscina del poliesportiu de Barx. Tres anys més tard, va decidir obrir un nou restaurant, Arrop, en Gandia, que posteriorment va traslladar a l'Hotel Marqués de Caro, en València. Este local li va permetre obtindre la seua primera estrela Michelín en l'any 2007. 

Una vegada conclosa la seua etapa a l'Hotel Marqués de Caro, en 2012, va inaugurar tres nous projectes en la capital valenciana: Ricard Camarena Restaurant (actualment amb dos Estreles Michelín), Central Bar i Canalla Bistró, després dels quals va obrir Habitual by Ricard Camarena en 2025 i Bar X en 2021, ambdós en el Mercat de Colón. 

Amb tot, Camarena ha aconseguit centrar el seu projecte empresarial allí on té les seues arrels, i ha renunciat a projectes de caràcter internacional i ha agrupat esforços en la capital valenciana. El xef valencià va comentar que un canvi de perspectiva vital li ha fet anar prenent decisions encaminades a treballar en el que realment vol i creu, i ha prioritzat la creativitat i sostenibilitat econòmica en els seus projectes. 

Per concloure, va voler destacar el important paper que juga la seua parella Mari Carmen Bañuls en la direcció de la gestió dels cinc restaurants que manté operatius en l'actualitat. El tàndem Camarena-Bañuls lidera un equip pròxim a les 170 persones, que equilibra la creació gastronòmica amb l'adequada gestió empresarial.