L'Institut Tecnològic de l'Energia (ITE) i ATEVAL han donat a conéixer els primers resultats del projecte Tex2Energy, una investigació dirigida al desenvolupament de solucions innovadores que permeten aprofitar residus tèxtils no reciclables com a font d'energia. Els primers resultats validen esta tecnologia per a l'obtenció d'energia a partir de la producció d'hidrogen mitjançant la transformació termoquímica de diferents tipus de residus tèxtils. A més, aconsegueixen optimitzar el procés de compactació dels residus tèxtils millorant així, el rendiment del procés i augmentant el cabal d'hidrogen produït.
Els residus tèxtils no reciclables són en l'actualitat un dels majors desafiaments als quals s'enfronta la indústria tèxtil. Per a aportar respostes, naix el projecte Tex2Energy amb el qual es pretén arribar a aplicar processos de valorització energètica que convertisquen les deixalles en recursos, impulsant la sostenibilitat i la rendibilitat de les empreses, inclosa la generació d'hidrogen renovable.
Després de diversos mesos d'investigacions, els primers resultats del projecte Tex2energy llancen les següents conclusions:
• S'ha demostrat que amb esta nova tecnologia es pot obtindre entre un 5 i un 10% d'hidrogen a partir de la transformació termoquímica de diferents tipus de residus tèxtils (composició majoritària de cotó i polièster). D'esta manera, es valora un residu que en l'actualitat és un gran problema i s'evita la seua acumulació en abocadors.
• S'ha optimitzat el procés de compactació dels residus tèxtils a causa de la gran heterogeneïtat de les mostres, fins a un 800%. Així, es millora el rendiment del procés: augmentant el cabal d'hidrogen produït, i millorant alimentació al procés de transformació termoquímica.