L’Eset Ontinet ha aconseguit més victòries que derrotes durant l’any 2019, aquesta és la realitat del que ha sigut l’any per als col·legials que, així i tot, van tindre una taca a la fase d’ascens, una fase marcada per una decisió de la Federació de Bàsquet de la Comunitat Valenciana, que uns mesos abans havia deixat sense algunes de les estrelles al conjunt de Nico Sánchez.
L’any 2019 es presentava molt il·lusionant per a l’Eset Ontinet, que arrancava líder amb tan sols una derrota en lliga, i mostrant-se com el millor equip de la categoria. El primer partit de l’any suposaria la primera derrota de 2019, però els col·legials es van refer ràpidament per continuar guanyant. 

La Federació retira les llicències als americans
S’acabava el mes de gener quan una notícia va fer saltar pels aires la temporada del que estava sent el millor equip de Primera Nacional, la FBCV retirava la llicència dels jugadors americans de l’Eset per una normativa que encara no havia entrat en vigor, i a pesar que la Federació Espanyola sí que considerava legítimes les fitxes. Kenny Council, màxim anotador de l’equip; Kevin Douglas, màxim rebotejador de l’equip; i Abe Valentine, un dels millors defensors del planter havien de tornar als EEUU i no podien continuar la temporada amb el Martínez Valls
Aquestes baixes van suposar inesperades derrotes, que van fer fins i tot perillar la classificació dels ontinyentins a la fase d’ascens. L’adaptació dels dos jugadors que van arribar per suplir als americans va ser lenta, però finalment va ser suficient per acabar la temporada com a campions de la lliga regular i classificar-se per a la fase amb Galarreta com a referència ofensiva.

Una fase d’ascens complicada
Arribava el moment de la il·lusió, el moment d’una fase d’ascens que despertava somnis entre jugadors i seguidors col·legials, però la primera va anar a la front. L’Eset Ontinet visitava al filial del Tau Castelló en un encontre on la gran quantitat d’errors al llançament, inclòs un 0 d’11 en triples de la referència ofensiva, van suposar la primera derrota. La fase d’ascens arribava a Ontinyent la segona jornada, el Picken Claret era el rival, i la intensitat defensiva del conjunt de València va tornar a provocar una nova derrota, la segona que complicava l’ascens. La bèstia negra de la lliga, el Petraher, era el tercer rival, però en aquest cas els ontinyentins van véncer. Les il·lusions van tornar, i el partit era a Ontinyent. En un encontre espectacular entre els col·legials i el Tau Castelló, la derrota final va deixar quasi sense opcions als de Nico Sánchez, que les perdrien per complet amb la derrota a València davant del Claret. La fase la van acomiadar amb una nova victòria davant del Petraher per donar una última alegria de la temporada a l’afició en una complicada segona volta.

2019/20 torna la il·lusió
Després del dur colp que va suposar l’eliminació a la fase d’ascens, els aficionats al bàsquet d’Ontinyent anaven recuperant la il·lusió a mesura que el club anava presentant jugadors, tots ells coneguts per l’afició i dels que eren conscients del seu potencial. Si faltava algún detall per acabar d’il·lusionar, era la tornada al club d’un dels grans jugadors dels últims anys, un Félix Climent que no va decepcionar al seu redebut. Comptant tots els partits per victòries, el projecte era ambiciós, el que es podia corroborar al veure al tècnic, Nico Sánchez, demanant més als seus jugadors, buscant una millora del joc sent conscient d’un potencial que fa pensar en positiu. La primera derrota, al camp del filial del Lucentum, no va afectar a una afició que veu com tot apunta a que enguany es tornarà a disputar la fase, i en 2020 no hi ha retirada de fitxes a americans que puguen eliminar les il·lusions d’una afició que, qui sap si podrà viure la fase d’ascens a Ontinyent, com haguera pogut passar aquest any en cas de classificar-se els ontinyentins, o inclús de celebrar un ascens a EBA. El temps dirà, però de moment acaba un 2019 on l’Eset Ontinet ha aconseguit més victòries que derrotes, trencant la tònica dels últims anys on es lluitava per evitar el descens. 
Caldrà esperar 366 dies, que hi ha que recordar que és ‘any bisiesto’, per veure com acaba 2020, però de moment, es pot dir que 2019 ha sigut un gran any, amb una xicoteta taca, per al bàsquet ontinyentí.

 Amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport