L'esport ontinyentí està a les portes d'una gran celebració i és que el CF Sant Rafael d'Ontinyent compleix mig segle de vida. L'equip del barri, nascut de l'impuls de Juan Esparza 'El Picante' i amb l'ajuda de la Penya Sant Rafael, celebrarà el pròxim 15 de setembre una fita històrica, el començament com a equip federat.
Entre les diverses activitats que s'estan organitzant per a la jornada, cal destacar un dinar al restaurant Casa Seguí, obert al públic i que tindrà la presència de jugadors que han defensat la samarreta roja del club ontinyentí.
"Moltes generacions, amb moltes històries i anècdotes que contar d'un club que ha escrit temporades de glòria al futbol regional, per la qual cosa aquest gran dia de festa pretén reverdir vells records i mantenir el vincle d'una època enyorada", destaquen des de l'organització.
Qualsevol persona interessada en acudir al dinar, haurà de traure el tiquet acudint al restaurant Casa Seguí de l’1 de setembre fins el 8 de setembre, en horari habitual del restaurant. L’organització també ha posat un correu a la disposició dels interessats per aclarir dubtes: santrafael1974ontinyent@gmail.com.
Com es gesta la creació del CF. Sant Rafael
Des de l'organització d'esta jornada especial expliquen els orígens del C.F. Sant Rafel. "El futbol pels anys 70 tenia molts referents futbolístics, no sols com a equips sinó també com a escenaris per acollir‐los. Des dels camps dels Pares Franciscans arriben noticies de la creació del Toycar, amb futbolistes com Juan Moreno o Juanin", assenyalen.
"La gran temporada de l’equip entrenat per Juan Esparza ‘El Picante’ i José Maria Ríos crea una diàspora cap al juvenil de l’Ontinyent que acaba desintegrant el Toycar. Davant això, Juan Esparza i Ríos maquinen la creació d’un club federat. Paral·lelament, un grup d’amics es reuneixen en el bar Maracaibo per parlar de la quotidianitat davant un bon vi i unes quantes tapes caseres. Són els membres de la Peña de San Rafael qui fins i tot utilitzen el sistema de cotització per fer front a les singularitats del col·lectiu. La idea de crear un equip federat es trasllada a la Peña de San Rafael que veu amb bons ulls el projecte. Acaba de nàixer el CF. Sant Rafael". 
Quedava molta feina per fer; calia prendre decisions urgents; camp, directiva, president i confeccionar l’equip. La responsabilitat de la presidència recau en la figura de José Mora. El següent pas era escollir l’entrenador. En un principi un dels promotors del nou club, com era, José María Ríos rep una bona oferta del Bocairent i decideix fitxar pel club de les covetes, un fet que decanta la balança per Rafael Mullor, un dels grans noms de la història del CF. San Rafael. El següent pas: el camp. 
"Les reunions entre Mora i l’alcalde Vicente Gironés Mora finalitzen amb la cessió del Clariano per disputar l’inici de lliga, però problemes d’última hora, esquincen l’acord. La perseverança de Mora fructifica i l’alcalde de la ciutat habilita uns terrenys municipals situats en la zona alta del barri de San Rafael. Un camp auster que conté els elements mínims per a la disputa de partits oficials. Per cert, la junta directiva, en les seues hores lliures, alça els vestidors dels dos equips, un bar i un xicotet mur que serveix de taquilla", continuen.
"Amb els elements bàsics preparats, falten els protagonistes que van a escriure les primeres batalles esportives com a futbolistes amateurs. Noms com José Angel García, Romero, Moreno, Quiles, Belda, Rafa, Cabedo, Borrell, Tortosa, Siete, Moreta, Mosca i Carlos de las Heras s’enfunden la samarreta roja i pantalonera negra per debutar en tercera regional a casa
davant l’Agullent, amb victòria dels ontinyentins".
A partir d’ací, centenars de futbolistes han iniciat la seua carrera esportiva a la ribera dels Bonavista, amb vesprades de gloria, amb ascensos fins i tot a Preferent i amb partits memorables. "En la darrera etapa de la seua història, el San Rafael es fusiona amb l’Ontinyent, i a dia de hui, tot i que no son les mateixes institucions, els aficionats al futbol vinculen al Deportivo Ontinyent com l’hereu d’una institució històrica al futbol valencià. De fet, son molts els que denominen a amateur de l’escola com el ‘Sanra’", conclouen des de l'organització.