Ha passat ja mig segle des que la comparsa Almogàvers començara el seu camí en els Moros i Cristians d'Ontinyent. En 1974 un grup de joves va impulsar amb il·lusió la creació d'una nova comparsa, que va eixir per primera vegada en les Festes en 1975

El nombre d'Almogàvers va se elegit per votació d'entre altres propostes, com Reconquistadors, Cides o Templaris, tal i com recull el llibre Almogàvares: caballeros de la fiesta (1999), de Rafael A. Gandía Vidal, obra que es va publicar amb motiu del 25 aniversari de la comparsa. La paraula 'Almogàvares' fa "homenatge a aquells soldats de l'Edat Mitjana que van constituir una tropa irregular d'infanteria de terrible eficàcia guerrera", explica Gandía Vidal al seu llibre. 

La vestimenta de la comparsa va ser dissenyada per José Manuel Reig Valls, "inspirant-se en els fets d'armes, en les gestes, en fonts bibliogràfiques especialitzades [...]", detalla Rafael A. Gandía. El trage de gala el forma una túnica de mànega curta encarnada de vellut amb remat en vellut negre en les bocamànigues i en la part baixa, on s'inserten xicotetes flors de lis de metall daurat", explica el llibre dels Almogàvers. "A l'altura del pit, i per blasó, un àguila brodada en or en la qual campegen netes les quatre barres d'Aragó", afig. Completen el trage un cint negre, una capa negra de vellut i un casc amb una ploma blanca en la seua parat més alta i malles daurades. 

Amb els anys, esta indumentària va experimentar algunes millores, amb el canvi en la manera d'enganxar la capa, que va ser eliminat en 1976 per a que fora lligada a l'esquena i fora més còmoda; la substitució del cint, que va passar a ser de cuir negre en 1981 o l'afegit d'una ploma a la blanca ja existent, en 1990. 

El segon trage era una túnica beix i marró amb caputxa caiguda sobre l'esquena. Es va modificar en 1985, amb un nou disseny de Jordi Arrué, també Almogàver, que respectava els colors beix i marró i incorporava la flor de lis i la capa. 

Celebració de l’efemèride
Hui divendres, 29 de novembre, la comparsa Almogàvers d'Ontinyent presentarà el logotip del seu mig segle de vida, elaborat per Natalia Calabuig, en el saló d'actes de la Societat de Festers del Santíssim Crist de l'Agonia, a les 20:30 hores. 

Aquest serà el primer dels actes que la comparsa està preparant per celebrar l'efemèride. Per a 2025, tenen previst realitzar una exposició amb elements representatius de la comparsa en la Casa de Cultura-Palau dels Barons de Santa Bárbara; un concert de música festera de la comparsa en estos 50 anys i un llibre fotogràfic

Elegit per votació
Després de realitzar-se un concurs intern amb tres candidatures: la de José Manuel Ferrero, de l'esquadra 'La Foscor'; Natalia Calabuig, de l'esquadra 'El Comboi'; i Vicent Sanchis, de 'El Pinzell', el logotip del 50 aniversari va ser escollit per votació de la Comissió del 50 aniversari, formada per dos persones de cada esquadra. Finalment, la proposta guanyadora va ser la de Natàlia Calabuig.