La programació oficial del Mig Any fester dels Moros i Cristians d’Ontinyent arribava a la seua fi el passat diumenge, 23 de febrer, amb el concert de música festera que tradicionalment ofereix la Unió Artística Musical d'Ontinyent per concloure aquests dies de Festa.
El teatre Echegaray es va omplir per escoltar la interpretació de la més veterana de les bandes d’Ontinyent, que havia preparat un selecte repertori per a delectar el públic en una ocasió molt especial. I és que la Unió havia d’acomiadar al més alt nivell el mestre Ramon Garcia i Soler, en l’últim concert de música festera com a director titular de la seua banda simfònica, abans del concert extraordinari que se celebrarà el proper 6 d’abril en homenatge al mestre atzenetí, que ha dirigit la banda durant els últims 6 anys.
El programa constava d’una acurada selecció de peces, a través de la qual la Unió Artística Musical va fer un recorregut històric des dels orígens de la música festera fins l’actualitat, amb una interpretació magistral baix la batuta d’un Ramon Garcia emocionat, que va saber transmetre el caràcter, la força i el lirisme de cadascuna de les obres amb la seua entrega a cada compàs. El públic, que va omplir totes i cadascuna de les localitats del Teatre Echegaray, va poder gaudir de 'La Plana de Muro', pasdoble de Francisco Esteve Pastor (Muro, 1915-1989), 'Moros i Cristians', de Camilo Pérez Monllor (Alcoi, 1852-1917), qualificada com a marxa de festa pel seu autor, o 'Als Creuats', marxa cristiana de Joan Enric Canet i Todolí (Port de Sagunt, 1961).
Un dels moments més esperats del matí va arribar amb l’estrena en concert de la marxa mora 'Soy Kábila', obra de Luis Belda Cerdà, músic de la Unió i cosí de l’ambaixador i el banderer del bàndol moro per la comparsa Kábilas, Santi Tortosa i Roberto Belda. La marxa és un regal d’aquests càrrecs per a la seua estimada comparsa Kábilas, i es caracteritza per l’elegància de la seua estructura clàssica, en homenatge a la marxa mora 'El Kábila'. Amb la marxa cristiana 'Caballero Halcón', de Pedro J. Francés Sanjuán (Beneixama, 1951. Elda, 2013), i la marxa mora 'Marrakesch', del mestre José Mª Ferrero Pastor (Ontinyent, 1926-1987), finalitzava la primera part del concert.
Després d’un merescut descans per als i les músics, el pasdoble 'Imposibles', del Mestre Ferrero, obria el pas a un altre dels moments més especials del matí. La brillant interpretació de la marxa cristiana 'Tino Herrera', d’Amando Blanquer Ponsoda (Alcoi, 1935; València, 2005), una de les peces més estimades pel director de la Unió pel seu vincle personal amb la banda d’Atzeneta, va ocasionar una gran ovació del públic, que va captar l’emoció amb la qual la banda i el seu director es van entregar al màxim en l’execució de la marxa. De fet, aquesta interpretació ha generat un gran ressò a les xarxes socials, amb un gran número de reproduccions, que ha traspassat les fronteres d’Ontinyent i la Vall d’Albaida per a captivar al món fester de totes les comarques valencianes.
Seguidament, 'El Guardià de l’Arca', de Francisco Valor Llorens (Cocentaina, 1979), qualificada com a marxa èpica pel seu autor, va ser una altra de les obres més aplaudides pel públic. Aquesta marxa serà interpretada per la Unió Artística Musical d’Ontinyent en la pròxima Entrada de les Festes de Moros i Cristians del barri de Sant Blai d’Alacant. Per a aquesta interpretació, la banda simfònica de la Unió va comptar amb la col·laboració de la coral Ars Nova de Xàbia, de la qual és director l’ontinyentí i subdirector de la banda, Rubén Penadés Silvestre. El pasdoble 'Novecento', de Joan Enric Canet, i la marxa cristiana 'Alcoi, escata i destral', de Rafael Mullor Grau (Alcoi, 1962), dos obres senyeres de compositors consagrats en el món de la música festera, van ser les escollides per concloure el programa oficial, elaborat i interpretat amb una cura exquisida per la Unió Artística Musical i el mestre Ramon Garcia i Soler.
Finalment, com marca la tradició, la marxa mora 'Chimo', himne de les Festes de Moros i Cristians d’Ontinyent i composta pel Mestre Ferrero, i l’Himne a Ontinyent de Rafael Martínez Valls, van posar en peu el públic, que va saber reconéixer el gran treball efectuat per la banda amb una llarga ovació.
Una vegada més, la Unió Artística Musical d’Ontinyent va reafirmar la seua posició com una de les societats musicals més emblemàtiques en el món de la música festera i una de les bandes referents de tota la geografia valenciana.